• Munskydd med döda flugor i har köpts in av vissa folktandvårdskliniker.

Arbetsmiljö

Erbjöds munskydd med döda flugor

23 november 2020

Munskydd som luktar starkt av kemikalier och har döda flugor insprängda i pappret. Nu larmar fackligt förtroendevalda om att skyddsutrustningen på folktandvårdsklinikerna runt om i landet inte håller måttet.

Skyddsutrustning som munskydd, skyddshandskar och tvättsprit har blivit hett eftertraktade både i vården och folktandvården sedan pandemin kom.

I våras fick flera regioner dra ner på sin verksamhet på grund av att skyddsutrustningen inte räckte till. Nu är det problemet avhjälpt, men har ersatts av ett annat.

Den skyddsutrustning som finns att tillgå håller inte måttet, enligt fackligt förtroendevalda i flera regioner som Tidningen Vision talat med. Munskydden är det som skapat störst problem.

Munskydd som luktar kemikalier

På vissa ställen i landet har till och med flugor hittats insprängda i pappret som munskydden är gjorda av.  Ofta luktar de också starkt av kemikalier.

I Stockholm har det inte förekommit några flugor i munskydden, men Soheila Mellat, huvudskyddsombud och avdelningsordförande på folktandvården, har fått till sig att anställda fått utslag både på kinder och mun efter att ha använt munskydden.

–Det är många som har problem med det här. Själv börjar jag hosta när jag tar på ett munskydd och det försvinner direkt när jag tar av det, berättar Sohelia Mellat och fortsätter:

–Sådana här saker bara måste fungera, annars kan vi inte göra vårt jobb på ett bra sätt. Vi kan inte jobba med dålig skyddsutrustning som gör att personalen inte må bra.

"Skicka in avvikelserapporter"

Hon uppmanar alla som får problem att skicka in en avvikelserapport och har lyft frågan med HR-avdelningen. Samarbetet med arbetsgivaren kring frågan bedömer hon som gott.

Tidigare fick även en del anställda huvudvärk av att använda den tvättsprit som köpts in för att användas till ytrengöring. Men den har nu bytts ut.


Relaterade artiklar