• Domen innebär att Ingela Johanssons hälsoproblem klassas som arbetsskada.

Arbetsrätt

Kvicksilverbesvär klassas som arbetsskada

29 oktober 2019

Ingela Johansson är den första tandsköterskan på tio år som får sina kvicksilverrelaterade besvär godkända som arbetsskada. Kammarrätten upphävde under tisdagen en tidigare dom.

– Det känns jättebra, jag har kämpat länge. Tillsammans med min man har jag drivit det här sedan 2015, säger Ingela Johansson från Kalmar som i dag är 63 år.

Hon var frisk när hon vid 16 års ålder började jobba inom tandvården. Efter 15 års exponering av kvicksilver på folktandvården i Kalmar, Nybro och Vetlanda uppvisade hon flera klassiska symtom, som värk i kroppen, huvudvärk, synrubbningar och minnesstörning.

– Jag är ständigt trött och orkeslös och har svårt att andas. Springa har jag inte gjort på 30 år, jag får leva ett lugnt liv helt enkelt. Dessutom tappar jag ord, berättar Ingela Johansson.

Nekades livränta

I oktober 2015 avslog Försäkringskassan hennes ansökan om livränta, det vill säga ersättning för förlorad arbetsinkomst på grund av arbetsskada. I januari 2016 fick hon avslag på sin begäran om omprövning av samma myndighet.

I maj 2017 gick förvaltningsrätten på samma linje och avslog överklagandet. Nu har dock kammarrätten slagit fast att de skäl som talar emot ett samband mellan kvicksilverexponering och sjukdomsbesvär inte är betydligt starkare än de som talar för ett samband.

Första på tio år

Domen, som under tisdagen vann laga kraft, innebär att Ingela Johanssons hälsoproblem klassas som arbetsskada och att hon får ersättning för utebliven arbetsinkomst från februari 2009. Därmed är hon den första tandsköterskan på tio år som har fått sina kvicksilverrelaterade besvär godkända.

– Domen innebär att andra tandsköterskor och tandläkare som har dessa symtom också har möjlighet att få rätt mot Försäkringskassan. Det känns naturligtvis väldigt bra, säger hon.


Relaterade artiklar