Digitalisering

Algoritmens intåg i folktandvården

25 oktober 2019

Ökad träffsäkerhet i att upptäcka ­karies. Och effektivare bokningar. Två exempel på hur artificiell intelligens börjar användas i tandvården.

Folktandvården i Västra Götaland och Stockholm utvecklar sedan ett år en algoritm för att upptäcka karies. Datorn lär sig identifiera karies genom att jämföra tidigare tagna röntgenbilder och tillhörande diagnoser.

– Det unika är att vi har så stort material av röntgenbilder. Och det preliminära resultatet visar att algoritmens träffsäkerhet är närmare 90 procent, säger Bent Petersen, utvecklingschef på Folktandvården Västra Götaland.

Planen är att systemet ska testas i skarpt läge nästa år. Fördelen blir bland annat att algoritmen kan identifiera små initiala skador på tänderna som är lätta att missa.

Ett annat AI-projekt är bokningssystemet Folktandvården Direkt som prövas i Norrbotten. Där får patienten, som bokar själv på nätet, ett tidsfönster inom en timme och sin definitiva tid med en halvtimmes varsel när datorn registrerat en ledig tandläkare och sköterska. Behandlingen pågår till den är klar, vilket gör att man slipper återbesök.

– Det rullar jättebra. Patienterna får all tandvård på ett besök, och personalen kan för första gången jobba utan att behöva snegla på klockan, tandvårdsdirektör Tomas Josefsson.


Relaterade artiklar