• Christina Edsbrand och hennes kolleger förbereder inför högsäsongen, då de tar emot båtgäster från många olika länder.

Arbetsmiljö

Är ni redo för sjösättning?

9 april 2019

Hallå där, Christina ”Kicki” ­Edsbrand, gästhamns­föreståndare i Nynäshamns Gästhamn.

– Vi är redo, men har mycket att göra. I början av maj drar högsäsongen igång här i gästhamnen. Efter vintern är det alltid någon brygga som skadats av isen och måste lagas. Vi har kort tid på oss mellan det att isen smält och maj, då båt gästerna förväntar sig att allt ska vara klart. Och så behöver vi storstäda toaletter och duschar. 

Berätta om högsäsongen!

– Vi har 300 platser för hamngäster, varje säsong hyr vi ut 8 000 båtnätter. Det kommer folk från alla möjliga länder. Förutom att ta hand om serviceanläggningen hjälper vi till med olika problem som gästerna kan ha. Det händer saker hela tiden.

Vilka oväntade problem kan dyka upp?    

– Nästan varje dag kommer det en båt gäst med motor­haveri. Att någon måste till sjukhus är inte heller ovanligt. En gång kom det en familj med en katt. Katten försvann efter att de lagt till med båten, vi fick leta i timmar. Och ibland blir det lite Sällskapsresan här, familjer som packat båten full, men inte lyckas komma iväg.

Vad är det bästa med att jobba i en gästhamn?

– Alla människor man träffar, det är helt underbart. Vi får också nya vänner, gäster som säger ”kom och hälsa på hemma hos oss”. Det är glatt och positivt, folk är ju på semester. 

Du har jobbat i 25 år, hur har hamnen förändrats?

– För 25 år sen satt man själv i en liten kur och tog in hamnavgiften. Nu har vi sju ordinarie personal och 10–15 sommarjobbare. Och flera restauranger har öppnat runtomkring. Hamnen har blivit en knytpunkt. Det är den som lever på sommaren i Nynäshamn. 

Vad händer på vintern?

– Inte så hemskt mycket. Är det is, kommer folk och åker skridskor. Sen har vi en hel del administrativt arbete, då vi har 700 fasta platser. Det kommer också vinterförtöjare, hyresgäster under lågsäsong. För dem behöver vi hålla igång serviceanläggningen. Några bor i sina båtar hela vintern, de umgås mycket på bryggorna.

Christina ”Kicki” ­Edsbrand

Titel: Gästhamns­föreståndare.
Arbetsplats: Nynäshamns Gästhamn.
Ålder: 64 år.
Familj: Vuxen son, svärdotter och två barnbarn.
Intressen: Vara ute på havet.

Sveriges gästhamnar

  • En och en halv miljon gästnätter per säsong.
  • I Sverige finns troligen omkring 550 gästhamnar.
  • 400 av dem har en officiell klassning som gästhamn, som de fått av Riksföreningen Gästhamnar Sverige, och har då guldankaret som symbol. 
  • Hamnarna drivs av kommuner, ekonomiska föreningar eller privata företag.

Relaterade artiklar