• Salsa och mer semester är en perfekt kombination för kvartersvärden Desiree Rolfson.

Friskvård

Dans ger mer ledigt

2 mars 2019

När sjukskrivningarna ökade tog kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås till ett ovanligt grepp. Anställda som motionerar på fritiden får extra semesterdagar. Enligt bolaget har det minskat sjukfrånvaron med 30 procent.

– Precis som många andra har vi haft friskvårdstimme, men problemet är att många upplever att de inte hinner träna. Då satsade vi på en modell där personalen får träna när det passar dem och så får de tillbaka en del av tiden, berättar Wivecka Ljungh, HR- och kvalitetschef på Mimer.

2017 infördes den särskilda friskvårdssatsningen, som innebär att medarbetarna får tillbaka 20 procent av den tid som de lägger på ”pulshöjande aktiviteter” upp till tre timmar i veckan. Under ett år motsvarar det som mest 31,2 timmar, nästan en veckas extra semester.

Varje träningstillfälle noteras i en digital träningsdagbok, som sedan skickas till HR-avdelningen. Enligt Mimer för 115 av de 150 anställda träningsdagbok.

En av dem är Desiree Rolfson, kvartersvärd för studentlägenheterna. 

– Det är en väldigt innovativ satsning. Mimer får friskare medarbetare och jag får bättre hälsa och mer semester.

Hon tog tillfället i akt och började dansa salsa en kväll i veckan. Kombinationen rörelse, musik, umgänge och närhet till partnern gör det till en perfekt aktivitet för henne.

– Det är fantastiskt att dansa tillsammans. Jag hoppas verkligen att den här satsningen kommer att fortsätta, säger Desiree Rolfson.    

Och en fortsättning blir det, lovar Wivecka Ljungh:

– De minskade sjukskrivningarna gör att vi kommer att förlänga satsningen till våren 2020. Därefter får vi se. Det kan gå slentrian i ett sådant här projekt, då får vi hitta på något nytt.


Relaterade artiklar