• 12 av 18 anställda på Folktandvården Rinkeby jobbar enligt Rinkebymodellen. Hatice Kilic är en av dem, och hon är nöjd.

Lön och villkor

Mindre jobb – samma lön

31 oktober 2018

Rinkebymodellen löser personalbrist med arbetstidsförkortning.

Tandsköterskan ­Hatice Kilic har fått mer tid för familj och fritidsintressen.

– Och jag är piggare och gladare och orkar mer på jobbet, säger hon.

Anledningen stavas Rinkebymodellen, ett ettårigt pilotprojekt som startade i februari i år.

Det innebär att personalen på folktandvården i Rinkeby i Stockholm har möjlighet att gå ner till 35-timmarsvecka – med bibehållen lön. Motkravet är att de jobbar till klockan 18 ett par kvällar i veckan alternativt till 17 på fredagar samt varannan lördag. På så vis har samtidigt tillgängligheten för patienterna ökat.

Syftet med projektet är att locka och behålla medarbetare, framför allt erfarna tandläkare. Beroende på tid i yrket kan de nu få mellan 3 000 och 8 000 kronor i månaden i det socio­ekonomiska tillägg som all personal på Rinkebykliniken har. Tillägget för tandsköterskor ligger på 1 000 kronor i månaden.

Det kan tyckas orättvist, men Hatice Kilic poängterar att modellen är ett ­projekt. Om det permanentas efter utvärderingen i februari nästa år hoppas hon dock att tillägget ökas för all personal.

– Personligen är jag jättenöjd med att jobba 20 timmar mindre per månad med samma lön som innan. Och jag är så glad att jobba med erfarna tand­läkare, eftersom jag utvecklas mycket mer än vad jag gör med enbart nyutbildade. Dessutom får patienterna bättre vård, och jag tänker mycket på deras bästa.


Relaterade artiklar