• Ida Pettersson (till vänster) och Caroline Sars hoppas på att lönerna fortsätter klättra

Lön och villkor

Nöjda med sitt lönelyft

28 november 2017

Förra året hade Region Örebro de den lägsta medellönen i landet för tandsköterskor. Men nu finns tecken på att det börjar ljusna. I år ökade snittlönen med nästa en tusenlapp.

Tandsköterskorna i Region Örebro har under de senaste fem åren haft en blygsam löneutveckling, jämfört med samma yrkesgrupp i de flesta andra landsting/regioner. Det visar en granskning som Tidningen Vision tidigare gjort.

Förra året hade de också den lägsta medellönen i landet. Men efter årets lönerevision verkar det som att det börjar ljusna. I snitt ökade medellönen mellan 2016 och 2017 med 927 kronor eller 3,8 procent.

Caroline Sars, profylaxtandsköterska på Folktandvården i Kumla, är glad över årets lönepåslag.

– Jag är jättenöjd och hoppas förstås att jag ska få fortsätta att klättra, säger hon.

Även Ida Pettersson, tandsköterska på samma klinik, är nöjd med den löneökning hon fått. Men lönen i sig på 23 000 kronor tycker hon är så låg att hon överväger att byta yrke.

– Jag är ensamstående med tre barn och det är tufft att få det att gå runt med den lön jag har. Det är jättesorgligt att det är så dåligt betalt, eftersom jag stortrivs med att vara tandsköterska, säger hon.

Linnea Nilsdotter, tandsköterska och förtroendevald för Vision, framhåller att påslaget var bra men att grundlönerna är för låga.

– Det absolut viktigaste nu är att det här fortsätter. Det vill säga, att vi även fram­över kommer att vara prioriterade i löneöversynerna, säger hon.

Tandvårdsdirektör Göran Stegersjö vill dock inte säga något om vilka grupper som kommer att lyftas i framtiden.

– Vi visste att vi låg illa till och argumenterade inför årets lönerevision för att få göra en satsning. Det fick vi gehör för hos politikerna. Därför kunde vi höja lönerna. Hur det blir 2018 kan jag inte säga något om.

PÅ JUMBOPLATS FÖRRA ÅRET

  • Medellön tandsköterskor och ortodontiassistenter i Region Örebro 2016: 24 159 kronor. Region Örebro var 2016 den region/landsting som hade den lägsta medellönen i landet.
  • Medellön för tandsköterskor och ortodontiassistenter i Region Örebro 2017: 25 086 kronor. Medellönen har ökat med 927 kronor eller 3,8 procent. Hur Örebro kommer att rankas i jäm­förelse med andra regioner/landsting är ännu inte klart.

Relaterade artiklar