• Redan på sjukhuset, där Rose-Mari fick ligga efter fallolyckan, fick hon besök av sin chef Sara Svanfeldt och en arbetskamrat.

Hälsa

Kollegerna hjälpte henne tillbaka

22 februari 2017

Att ha en engagerad chef och hjälpsamma kolleger kan göra skillnad för den som blivit långtidssjuk. Tack vare hembesök och hjälp med att komma i och ur rullstolen kunde Rose-Mari Ivarsson komma snabbare tillbaka till jobbet.

Blev sjukskriven efter fallolycka

Problemet När Rose-Mari Ivarsson, löneassistent i Upplands Väsby kommun, en dag var ute och gick i skogen råkade hon kliva på några hala stenar täckta av blöta löv. Hon halkade och föll ner i en grop fylld av stenar och gamla grenar. Sedan fick hon åka i ilfart Akademiska sjukhuset i Uppsala för vård. Där fick hon veta att hon skulle bli sjukskriven i drygt tre månader för att skadorna som hon fått i underbenet och höger handled skulle kunna läka.

– Min första tanke var: åh nej, det går inte, jag måste ju jobba, berättar Rose-Mari Ivarsson.

Dessvärre är det vanligt att den som blir sjukskriven glöms bort under tiden man är borta från jobbet, berättar, Maria Lindeberg, ordförande och huvudskyddsombud för Vision i Upplands Väsby kommun.

– Tyvärr har jag haft ganska många sådana ärenden där anställda inte fått den information från jobbet och hjälp med rehabiliteringen som de borde fått, säger hon.

Men så blev det inte för Rose-Mari Ivarsson. Tack vare en engagerad chef och stöttande arbetskamrater blev hennes återgång till arbetet helt annorlunda.

Så gjorde vi

Fick hembesök och hjälp med rullstol Under tiden Rose-Mari Ivarsson var inlagd på sjukhus fick hon besök av sin chef Sara Svanfeldt och en kollega.

– För mig är det självklart att jag besöker en medarbetare som skadat sig illa, även utanför arbetstid, säger Sara Svanfeldt, chef för löne- och HR-avdelningen.

Eftersom Rose-Mari Ivarsson inte kunde komma till jobbet, varken för att diskutera hur rehabiliteringen skulle läggas upp eller för att få information om vad som var på gång på arbetsplatsen, kom Sara Svanfeldt vid tre tillfällen hem till henne i stället. Rose-Mari Ivarsson ville gärna börja jobba så snart som möjligt och när hon blivit så pass bra att hon klarade att köra bil återvände hon till jobbet – men i rullstol.

– Mina arbetskamrater kom ner och mötte mig i bilen på morgonen och hjälpte mig till rullstolen, som min chef fraktat dit i egen bil, säger Rose-Mari Ivarsson.

En rehabiliteringsutredning för Rose-Mari Ivarsson gjordes också där både arbetsgivaren och facket var med. Hon fick rehabilitering av sjukgymnaster
och arbetsterapeuter som tre gånger per vecka kom till hennes bostad.

Så blev det

Kom tillbaka tre veckor tidigare Tack vare chefens och kollegernas hjälpsamhet kunde Rose-Mari Ivarsson återvända till jobbet tre veckor tidigare än förväntat.

– Det gjorde det lättare för mig att våga pröva om det skulle fungera att jobba. Hade det inte gjort det hade jag bara kunnat gå hem igen, säger hon.

Men det gick bra och Rose-Mari Ivarsson har lämnat rullstolen, gått över till kryckor och lite försiktigt börjat träna på att gå i korridorerna på egen hand.

– Stödet från min chef och mina kolleger har betytt jättemycket, jag hade inte klarat det utan dem. Jag har heller aldrig känt mig utanför och har hela tiden varit informerad om vad som hänt på jobbet, säger hon.

För arbetsplatsen har det betytt mycket att Rose-Mari Ivarsson kunde återvända snabbare.

– Det betyder jättemycket för oss. Hon har varit efterlängtad, både som arbetskraft och som person, säger Sara Svanfeldt.

Maria Lindeberg, Visions ordförande i Upplands Väsby kommun, tycker att fler borde ta efter Sara Svanfeldt.

– Hon är en fantastisk chef. Det är många som borde lära av henne, säger hon.


Relaterade artiklar