Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Två kollegor sitter framför en dator och den ena pekar fundersamt på skärmen.

Digitalt övervakad på jobbet – är det okej?

2023-11-27

I dag jobbar många på distans och det kan vara en svårighet för arbetsgivare att se över de anställdas arbetsinsatser. För att lösa den utmaningen använder vissa arbetsgivare idag digital övervakning – men vad är egentligen tillåtet?

Digitala övervaknings­verktyg har funnits sedan en tid tillbaka och den tekniska utvecklingen tog fart i samband med corona­pandemin. När befolkningen började arbeta hemifrån ville arbetsgivarna ha möjlighet att kontrollera att deras anställda arbetade. Sedan dess har antalet sorter av övervaknings­verktyg ökat markant. Verktyg som tillåter allt från att övervaka sina anställdas mobil­skärmar och spåra besökta hemsidor till att övervaka anställda via deras datorers webb­kameror och avlyssna dess samtal.

Tankesmedjan Futurion är bland de första att lyfta frågan kring digital övervakning i Sverige och gav Novus i uppdrag att undersöka hur arbetstagare ställer sig i frågan. Genom webb­intervjuer svarade 1 068 personer bland annat enligt följande:

  • 1 av 3 vet inte om deras arbetsgivare mäter deras produktivitet digitalt.
  • 3 av 4 anser att digital övervakning är ett intrång på den personliga integriteten.
  • 6 av 10 skulle känna stress om arbetsgivaren mätte produktiviteten digitalt.

Källa: Det nya övervakningssamhället (futurion.se)

Vad säger lagen?

Vi ställde ett par frågor om digital övervakning på jobbet till Visions förbundsjurist Linda Olausson.

Har arbetsgivaren rätt att övervaka anställda digitalt eller kontrollera deras aktivitet i exempelvis Teams? 

I de allra flesta fall, nej. Om en arbetsgivare har behov av och rimlig anledning till att övervaka medarbetare på något vis så ska detta först diskuteras med facket och arbetstagarna ska informeras om vilka uppgifter som samlas in. Användandet av de anställdas person­uppgifter ska vara proportionerligt till arbetsgivarens behov. Utöver detta måste arbetsgivaren dessutom kunna bevisa att behovet inte kan tillgodo­ses på ett annat, mindre integritets­kränkande sätt.

Men, om det finns misstankar om oegentligheter, illojalitet eller brottsliga handlingar kan arbetsgivarens behov av övervakning anses viktigare än den anställdes integritet. Visions ståndpunkt är att arbetstagare alltid bör få information i förväg om vilka kontroller som kan genomföras och att dessa kontroller inte bör vara mer påträngande än nödvändigt.

Vad gör jag om jag misstänker att jag blir digitalt övervakad av min arbetsgivare? 

Om du tror att du blir olovligt övervakad, kontakta Vision Direkt eller ditt fackförbund.

Nyheter

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss