Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

 • Illustration: Solidaritetsfonden

Här är de tio värsta länderna att arbeta i

2022-06-28

Idag den 28 juni släpps världsfacket ITUC sin årliga rapport Global Rights Index. Rapporten visar att mänskliga rättigheter på jobbet inte är en självklarhet för alla, och att det i många länder innebär livsfara att vara fackligt engagerad.

Global Rights Index mäter hur grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras i 148 länder. Årets rapport visar på en mycket farlig global utveckling som för nionde året i rad innebär ökade riskerna för hot, misshandel och till och med döden för fackligt aktiva och människorättsförsvarare.  

Varför ska vi i Sverige engagera oss?  

 • Vi har kollegor i andra länder som har sämre villkor.
 • Vi kan inte bekämpa fattigdom, sociala orättvisor och klimatkrisen om arbetstagare saknar rättigheter och inte kan försörja sig.
 • Att vara fackligt engagerad och ha möjlighet att göra sin röst hörd är för många en självklarhet, inte minst för oss i Sverige. I rapporten framkommer det dock att det i flera andra länder är förbjudet att vara fackligt aktiv och det kan i värsta fall vara förenligt med livsfara.

Tio värsta länderna att arbeta i 

Enligt världsfacket ITUC tystas allt fler människor av brutala regimer. Pandemin i kombination med krig och konflikter gör att de mänskliga rättigheterna är under global attack. Nära 70 procent av jordens befolkning lever under auktoritärt styre. Att höja sin röst för att protestera mot orättvisor är mycket riskabelt, bara under 2022 mördades 17 fackföreningsledare och ännu fler fackligt aktiva attackerades, trakasserades och hotades. Världens farligaste land för fackligt aktiva är Colombia och statistiken är talande: 13 mord, sex mordförsök och 99 dödshot har rapporterats under bara ett år. 

Förutom Colombia pekas dessa länder ut som de värsta att arbeta i:

 • Bangladesh
 • Belarus
 • Brasilien
 • Egypten
 • Filippinerna
 • Eswatini (Swaziland)
 • Guatemala
 • Myanmar
 • och Turkiet 

Visions arbete med att stärka fackliga rättigheter i andra länder 

Solidaritetsfonden används i första hand för att ge stöd åt fackliga kollegor i andra länder som på något sätt har råkat illa ut. De senaste åren har vi bland annat stöttat fackförbund i Turkiet.  

Solidaritetsfonden har tidigare även stöttat mer strategiskt fackliga kamper, som en rekryteringskampanj bland sjukhusanställda i Filippinerna eller för att få omvärlden att agera för bättre fackliga rättigheter i Guatemala. 

Solidaritetsfonden finansieras av Visions medlemmar 

Visions solidaritetsfond finansieras av våra medlemmar. Vissa avdelningar, klubbar och medlemmar gör även regelbundna donationer till fonden. 

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar