Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

Skärpta regler för dygnsvila från 1 oktober 2023

2022-12-09

SKR och Sobona är överens med Kommunal, Vårdförbundet, Allmän kommunal verksamhet (där Vision ingår) och Akademiker Alliansen om att skärpa reglerna om dygnsvila.

Fakta

Följande parter har skrivit under överenskommelsen:

  • Sveriges Kommuner och Regioner
  • Sobona – Kommunala företagens arbetsgivarorganisation
  • Svenska Kommunalarbetareförbundet
  • OFR:s förbundsområde Allmän kommunal verksamhet
  • OFR:s förbundsområde Hälso- och sjukvård
  • Akademikeralliansen
  • Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds samverkansråd

Förhandlingar pågår fortfarande med Sveriges Läkarförbund.

EU-kommissionen har ifrågasatt om kollektivavtalet Allmänna bestämmelser (AB) är förenligt med arbetstidsdirektivet i vissa delar. Därför har parterna kommit överens om att skärpa kollektivavtalets regler om dygnsvila i syfte att värna individernas skydd och säkerställa att avtalet är förenligt med arbetstidsdirektivet. Ändringarna träder i kraft 1 oktober 2023.

− Det är en självklarhet att kollektivavtalet behöver vara förenligt med direktivet. Det är också angeläget att skyddsreglerna är tydliga, både för att värna individen och dennes möjlighet att ta tillvara sina rättigheter och för cheferna i verksamheten som har ansvar för att reglerna efterlevs, säger Joakim Larsson, ordförande för förhandlingsdelegationen i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobonas föreningsstyrelse.

Reglerna om dygnsvila skärps, såväl vid planerad arbetstidsförläggning som vid oförutsedd händelse. Det tydliggörs också att en arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila och i vilken omfattning.

− Arbetstagaren har rätt till minst 11 timmars sammanhängande ledighet under varje 24-timmarsperiod. Undantag från den regeln får bara göras om det finns skäl för det. Reglerna syftar till att säkerställa vila och återhämtning och därigenom värna medarbetarnas arbetsmiljö, säger Ulf Olsson, vice ordförande för förhandlingsdelegationen i SKR och Sobonas föreningsstyrelse.

De centrala parterna har kommit överens om att inrätta ett arbetstidsråd, som ska bistå lokala arbetsgivare och fack med råd och stöd kring de nya reglerna.

− För att tillämpningen av de nya reglerna ska bli så sömlös som möjlig kommer SKR och de fackliga organisationerna att ha en tät dialog fram tills att reglerna träder i kraft i oktober nästa år, säger Joakim Larsson.

SKR, Sobona och facken har tagit ansvar för att hitta en lösning som omhändertar EU-kommissionens kritik.

− Det bevisar att den svenska modellen, där fack och arbetsgivare kommer överens om villkoren på arbetsmarknaden, fungerar väl. Det är ett arbetssätt EU skulle kunna dra lärdom av, säger Ulf Olsson.

Sammanfattning av de nya reglerna

  • Det ställs krav på att förläggning av ordinarie arbetstid vid behov ska anges i ett schema. Av schemat ska förläggning av ordinarie arbetstid och viloperioder framgå.
  • Det fastslås att regeln är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass kan endast förläggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall om det föreligger särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.
  • Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst 11 timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.
  • Dygnsvila kan tillfälligt förkortas vid en oförutsedd händelse som arbetsgivaren inte har kunnat förutse, påverka eller planera för.
  • Det tydliggörs att arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila och i vilken omfattning.
  • Arbetsgivaren ska årligen följa upp tillämpning av och orsaker till planerade avvikelser. Utifrån resultatet ska arbetsgivaren vid behov ta fram en handlingsplan.
  • Centrala parter har kommit överens om att inrätta ett arbetstidsråd och en arbetstidsnämnd. Arbetstidsrådet ska bland annat genomföra en genomlysning av faktorer med relevans för en verksamhetsanpassad och hälsosam arbetstidsförläggning.

Nyheter

Medkänsla för gigarbetare ökar konsumenters prosociala engagemang

Trots att gigekonomin blir allt större och gigarbete allt vanligare – både i Sverige och i andra länder – finns lite eller nästintill obefintlig forskning på området. Detta väckte intresset hos årets vinnare av samhällsvetarstipendiet, Kerstin Larsson. I sin uppsats From Awareness to Action: Compassionate Consumers as Agents of Change in the Gig Economy undersöker hon hur konsumenters medvetenhet om gigekonomi påverkar deras vilja att engagera sig för gigarbetarnas arbetsvillkor.  igår kl 14:22

-

Tillitsbaserat ledarskap – välfärdens möjlighet och utmaning

Tillitsbaserad styrning och ledning är sedan 2016 en aktuell styrmodell i de flesta offentliga verksamheter – men hur tillämpas det i praktiken? Och hur påverkas medarbetarna på individnivå? I sin uppsats undersöker Zlatan Ligic och Mediha Idriz just det – ett ämne som i år belönas med Visions ledarskapsstipendium om 20 000 kronor.  igår kl 14:22

-

Ökande kostnader för hyrpersonal i kommunerna

Kommunernas kostnader för att hyra in tillfällig personal har ökat med 330 procent på tio år. Trots en total kostnad på 3,2 miljarder under 2022 visar resultaten i Visions undersökning att få kommuner tar frågan på allvar.  för 20 timmar sedan

-

Nytt jobb och semester – så funkar det

Att börja på ett nytt jobb är spännande, men det kan också vara förvirrande när det kommer till semester. För hur fungerar det egentligen när du börjar ett nytt jobb? Och vad händer med dina semesterdagar hos din gamla arbetsgivare?  för 3 dagar sedan

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss