”Varje upphandling är ett tillfälle att uppmuntra mänskliga rättigheter”
Offentlig upphandling är ett viktigt verktyg för att uppnå samhällspolitiska mål. I Ånge kommun tog Visions medlem Peter Sidén ett viktigt initiativ som fick kommunens politiker att sätta sociala upphandlingskrav på agendan.
Varje år upphandlar Ånge varor, tjänster och entreprenader för drygt 150 miljoner kronor. Priset är många gånger en avgörande faktor, men om leverantörens anställda har bristfälliga arbetsvillkor kan priset pressas. Det ger aktörer med sämre villkor orättvisa konkurrensfördelar.
Lagen kräver dock inte att enbart pris ska vara avgörande vid val av leverantörer. Det är upp till den upphandlande aktören att ställa villkor på exempelvis socialt eller miljömässigt ansvarstagande.
– När vi använder skattepengar vill vi att de som utför jobbet ska ha schyssta villkor. Det är en hörnsten i ett socialt ansvarstagande samhälle, berättar Peter Sidén, miljö- och hälsoskyddsinspektör och före detta ordförande för Vision i Ånge.
Att varje arbetstagare har rätt till schyssta arbetsvillkor – bland annat skäliga löner och betald semester – har alltid varit en av Peter Sidéns hjärtefrågor. Så när den lokala politikern Jan Filipsson år 2016 lämnade in en motion till Ånge kommunfullmäktige, som avsåg införandet av arbetsrättsliga krav i upphandlingar, ville Peter stötta förslaget. I sin roll som avdelningsordförande i Vision skrev han därför ett yttrande som sedan undertecknades av ytterligare två fackförbund; Vårdförbundet och Akademikerförbundet SSR.
– Jag började med att ta kontakt med Visions regioncenter i Sundsvall för att kontrollera att det var okej att stödja en motion från en politisk organisation. När vi fick grönt ljus skrev jag ett yttrande om bifall till motionen, berättar Peter.
På våren 2017 beslutade kommunstyrelsen i Ånge att riktlinjerna för kommunens tjänsteupphandlingar ska uppdateras. Ett välkommet beslut enligt Peter och hans fackliga kollegor. Sedan dess har regeringen hunnit komplettera lagen om offentlig upphandling, som nu även omfattas av bestämmelsen att vissa upphandlingar ska innehålla särskilda arbetsrättsliga villkor. Syftet är bland annat att minska risken för snedvridning av konkurrensen genom social dumpning.
– Eftersom lagen kompletterats så inväntar vi i Ånge rättslig praxis innan vi går vidare och gör verklighet av våra ambitioner. Att vi inte kan se några resultat än så länge innebär inte på något sätt att frågan är nedlagd, tvärtom. Men de facto är att bestämmelserna reglerats i lagstiftningen, säger Tomas Westin, upphandlingssamordnare i Ånge kommun.
Att kommunstyrelsen redan innan regeringens laguppdatering valde att tillgodose de fackliga förbundens yttrande och besvara motionen tycker Peter känns som en seger i sig.
– Hur tungt vårt yttrande egentligen vägde vet jag inte. Oavsett så är jag stolt över att vi kan signalera till våra medlemmar att vi stödjer dessa frågor och agerar för förändring. För mig är varje upphandling är ett tillfälle att uppmuntra mänskliga rättigheter, avslutar Peter.
Skribent: Sofie Lundmark