-
Bättre arbetsmiljö i Växjö
Linda Fawaz är styrelseledamot, skyddsombud, fackligt ombud och verksamhetskoordinator i Växjö kommun och har gjort stora insatser för att jobba direkt med arbetsklimatet inom kommunen.
En god arbetsmiljö är extremt viktigt för att man ska må bra på jobbet, men ibland händer saker som gör att arbetsmiljön försämras. I många situationer som kan uppstå är god facklig närvaro extremt hjälpsamt.
Växjö kommun har nyligen genomgått en centralisering där många olika avdelningar slagits samman. Något som inneburit problem med arbetsmiljön för flera av de anställda inom kommunen. Linda Fawaz har jobbat aktivt genom hela redan med att säkerställa arbetsmiljön.
Hur gör du när du jobbar med arbetsmiljöfrågor på det här sättet?
Det började med att vi hade samtal med medlemmar som kom till oss för att de mådde dåligt. För att ta reda på hur situationen såg ut ordnade vi ett lunchmöte på avdelningen där vi pratade med alla medarbetare utan att cheferna var närvarande. Det är ett bra sätt att få en bild över en situation utan att en enskild individ ska behöva stå för en orosanmälan.
Efter lunchen hade vi möte med ledare, chefer och HR. Där är min roll som skyddsombud att försöka medla och tolka mellan de olika parterna så att man kan komma framåt i situationen.
Nästa steg var att göra en riskbedömning på olika områden och se vad de olika riskerna med centraliseringen skulle kunna få för konsekvenser. Och när vi gjort en riskbedömning kunde vi börja jobba med de områden som hade högst risk först och prioritera utifrån det.
På vilket sätt gör det skillnad att ha en skyddsombud att prata med om arbetsmiljöfrågor?
Om man har ett problem på arbetsplatsen måste man antingen ta det med sin chef eller med facket. Gäller problemet chefen kan många känna att det är lättare att ta det med facket.
För att vi ska kunna gå vidare med situationen krävs dock att man står bakom sin anmälan, men vi förstår att det inte alltid är helt enkelt. I frågor där det fungerar kan vi då istället samla avdelningen och ha ett samtal med alla i grupp för att skapa en gemensam lägesbild på avdelningen. Finns en generell uppfattning om problemet på arbetsplatsen kan vi istället jobba med orosanmälningar utifrån den utan att en specifik person behöver stå bakom.
Visions tips till dig som upplever problem i arbetsmiljön
- Ta upp problemet med din chef.
- Prata med ditt skyddsombud eller en förtroendevald.
- Berörs flera? Prata på er APT och försök hitta lösningar tillsammans.
- Intresseförhandla med arbetsgivaren genom Visions klubb eller avdelning om något som skulle förbättra arbetsmiljön.
- Ingen lösning? Ta då kontakt med våra rådgivare på Vision Direkt.
Missa inte vår handlingskraftskarta - full av exempel på facklig framgång!
Handlingskraftskartan