Omställning
Omställning handlar om vilka möjligheter du har att hitta nytt arbete om du skulle bli eller riskera att bli uppsagd, till exempel vid arbetsbrist. Genom Visions omställningsavtal kan du få stöd av en omställningsorganisation om du behöver ställa om i arbetslivet.
Vad innebär omställning?
Begreppet omställning handlar i grunden om dina förutsättningar att hitta nytt arbete vid arbetsbrist. Det finns omställningsorganisationer som historiskt har hjälpt uppsagda medarbetare till nytt jobb genom både vägledning, ekonomisk ersättning och utbildningsinsatser.
Vilken omställningsorganisation du kan få stöd av beror på var du jobbar och vilket omställningsavtal du omfattas av.
Omställningsstudiestöd
Om du vill stärka din ställning på arbetsmarknaden, även om du inte riskerar att bli uppsagd, har du också möjlighet att söka det så kallade omställningsstudiestödet. Det kan ge dig upp till 80 procent av din lön om du studerar just något som ökar din anställningsbarhet framåt.
Omställningsstudiestöd
Visions omställningsavtal
Vision har tecknat nya omställningsavtal med flera arbetsgivarorganisationer. Omställningsavtalen behåller det värdefulla stödet för dem som drabbas av arbetsbrist, men tar även sikte på dem som blir uppsagda på grund av sjukdom.
Avtalen lägger också stort fokus på förebyggande insatser i form av kompetensutveckling under anställning för att motverka framtida arbetsbristsituationer.
Avtal och organisation för omställning
Almega Tjänsteföretagen och Vårdföretagarna
Det är omställningsorganisationen TRR som hanterar omställningen för dessa arbetsgivarorganisationer. Avtalet är nytt och inkluderar både insatser vid arbetsbrist och kompletterande stöd vid studier under arbetslivet från 1 oktober 2022.
Trygghetsrådet TRR (trr.se)
Arbetsgivaralliansen
Trygghetsrådet TRS hanterar omställningen för Arbetsgivaralliansen. Avtalet är nytt och inkluderar både insatser vid arbetsbrist och kompletterande stöd vid studier under arbetslivet från 1 oktober 2022.
Trygghetsrådet TRS (trs.se)
Fastigo
Förhandlingar pågår kring utveckling av omställningsavtalet. Tills dess att det är klart och den nya omställningsorganisationen för avtalsområdet är registrerad hänvisas medlemmar inom Fastigo till den offentliga omställningsorganisationen.
Offentliga Omställningsorganisationen (nysteget.se)
Fremia
Tjänstemän inom Fremia att omfattas av hela Trygghetsöverenskommelsen genom en egen omställningsorganisation som heter Omstella.
Omstella (omstella.se)
SKR och Sobona
Omställningsfonden är den omställningsorganisation som Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona är anslutna till. Omställningsavtalet är omförhandlat och inkluderar både insatser vid arbetsbrist och kompletterande stöd vid studier under arbetslivet från 1 oktober 2022.
Tekniskt sett är vissa bolag inom Sobona anslutna till KFS Trygghetsfond, men stödet ges ändå av Omställningsfonden.
Omställningsavtal för SKR och Sobona
Svenska kyrkan
Kyrkans Trygghetsråd hanterar omställning för anställda inom Svenska Kyrkan. Omställningsavtalet är omförhandlat och träder i kraft den 1 oktober 2022.
Kyrkans trygghetsråd (svenskakyrkan.se)