• Vision vill inte låsa fast sig vid siffra eller inte siffra för cheferna. "Det viktiga är resultatet", säger förhandlingschef Eva-Lotta Nilsson.

Lön och villkor

Minst märket målet för chefernas löner

4 februari 2025

Visions chefsmedlemmar ska ha löneökningar minst i nivå med märket och i möjligaste mån slippa tidsbegränsade förordnanden. Det kräver förbundet i de pågående avtalsförhandlingarna.

Förra året var första gången på tio år som Vision tecknade löneavtal med en centralt angiven siffra för medlemmar som jobbar i kommuner och regioner och vissa välfärdsanknutna bolag. För cheferna blev dock avtalet fortsatt sifferöst.


→ Här är färskaste chefslönestatistiken

→ Så blev förra årets avtal

→ Chefer besvikna över uteblivna siffran 2024


Även i år kräver Vision en löneökningstakt i nivå med det så kallade industrimärket. Det stod klart när förbundet bytte yrkanden med motparterna Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Sobona före jul.

Har gynnats historiskt

– Vårt yrkande om reallöneökningar gäller alla medlemmar men exakt hur avtalet kommer att se ut är en fråga för förhandlingarna, säger Visions förhandlingschef Eva-Lotta Nilsson.

Att chefsmedelmmarna fick fortsätta utan siffra 2024 berodde på att Vision då gjorde bedömningen att det skulle löna sig mest för gruppen. Cheferna har haft avtal utan angivna nivåer längre än Visions övriga medlemmar och gynnats av detta i lönerevisionerna över åren. 

Resultatet viktigast

När den partsgemensamma statistiken kommer under vintern-våren står det klart om cheferna gynnades även den här gången, och det kan påverka hur Vision driver förhandlingarna.

– Vi vill inte låsa fast oss vid något. Det viktiga är resultatet, säger Eva-Lotta Nilsson.

När det gäller chefernas övriga villkor kräver Vision att delaktigheten i arbetsgivarens lönepolitik och mandat i lönesamtalet ska stärkas.

Kan dra ut på tiden

Man yrkar också på att chefernas organisatoriska förutsättningar och arbetsmiljö förbättras samt att anställningsvillkoren tryggas genom ett minskat användande av tidsbegränsade chefsförordnanden.

Det nu gällande HÖK-avtalet löper ut den 31 mars. Eftersom det i år är över 500 kollektivavtal på svensk arbetsmarknad som ska omförhandlas samtidigt – och alla måste invänta vad som händer i industrin – finns risk för att det drar ut på tiden.