• Bengt Olsson är presschef på Trafikverket.

Karriär

Bengt ger medarbetarna frihet på riktigt

2 februari 2024

Bengt Olsson, presschef på Trafik­verket, får energi av att se medarbetarna växa. För att lyckas använder han sig av erfarenheter från sin egen brokiga karriär – som gått via både showdans och livräddning.

Hur ser din chefsroll på Trafikverket ut?

– I dag har jag personalansvar för fyra personer och arbetsledaransvar för tolv. Att det ser ut så beror på hur vi geografiskt är placerade. Jag har ett stort förtroende från ledningen att lägga upp verksamheten som jag vill. Det är jag tacksam över.

Hur är du själv som chef?

– Jag brukar säga till mina medarbetare: ”Jag räknar med att ni kommer göra fel. Det är helt okej. Kör i mål med det du ska göra. Skulle det gå dåligt tar vi en diskussion senare och styr upp det”. Jag anser att om man inte får chansen att lära sig av sina misstag utvecklas man inte. I den bransch jag befinner mig fungerar det inte att jag går runt och ger order. Mina medarbetare måste kunna ta egna initiativ. Det är också helt okej att ha andra åsikter än vad jag har och att framföra dem. Sedan är det jag som fattar besluten i vissa lägen.​

Bengt Olsson

Titel: Presschef.

Arbetsplats: Trafikverket.

Ålder: 67 år.

Fritid: Tävlar i simning och kajakpaddling.

Aktuell: Ständigt aktuell vid svåra trafikförhållanden och knepiga väglag.

Karriär: Kommunikationschef Telia, generalsekreterare Svenska livräddningssällskapet, projektledare på SJ för Vattenfestivalen, idrotts- och biologilärare, dansare och musikalartist.

HR-chefen som skickade alla medarbetare på charmkurs

Du har en lång karriär bakom dig. Hur använder du dig av den?

– Från början är jag idrotts- och biologilärare. Jag har också varit dansare och musikalartist och uppträtt som en av de manliga dansarna i After Dark. Senare har jag bland annat varit generalsekreterare för Svenska livräddningssällskapet och projektledare för Vattenfestivalen på SJ. Jag har jobbat med många olika saker. Men för mig har det viktiga varit att få hjälpa folk att växa. Det jag tagit med mig från mina många olika erfarenheter är också att det alltid finns något att lära av dem jag möter.

Så lyckas du med mötet

Vilket är ditt bästa ledarskapsråd till andra chefer?

– Det är att leta dig fram till vad som är din främsta drivkraft. Vad i ledarskapet ger just dig energi? Låt det sedan genomsyra allt du gör: Om du gillar att bry dig om måste du visa omsorg på riktigt. Om du vill ge frihet och förtroende, gör det fullt ut! Det går inte att låtsas.