• Monica Persson, ordförande i föreningen Sveriges socialchefer och socialdirektör i Karlstad kommun.

Arbetsmiljö

Många socialchefer överväger jobbyte

27 september 2022

40 procent av socialcheferna funderar på att byta jobb. Orsaken är stress och hög arbetsbelastning. Det visar en undersökning från Vision.

Nästintill alla socialchefer som svarat på Visions undersökning Socialchefsrapporten trivs med sina jobb. Trots det funderar fyra av tio, 41 procent, på att söka sig till en annan arbetsgivare.

Att det ser ut så är inget som förvånar Monica Persson, ordförande i föreningen Sveriges socialchefer och socialdirektör i Karlstad kommun.

– När man är socialchef har man ett brett verksamhetsområde och det yttersta ansvaret för allt från barnärenden till äldreomsorg. Utöver det har man även personalansvar. Blir det då stökigt på flera ställen samtidigt kan det bli väldigt stressigt, säger hon och fortsätter:

– Många gånger handlar det om svåra och komplexa ärenden. I värsta fall får man också stå till svars för misstag som begåtts. Det är ett väldigt tungt ansvar.

Läs mer: Var tredje socialchef utsatt för påhopp

Allt svårare rekrytera chefer

Det blir också allt svårare att rekrytera chefer inom den sociala sektorn, visar Socialchefsrapporten. Andelen som svarar att det är bekymmersamt att hitta chefer inom individ- och familjeomsorg att anställa har ökat från drygt 50 procent till drygt 60 procent på två år.

Det är även knepigt för arbetsgivarna att locka till sig chefer inom äldreomsorg och LSS. Där har andelen som svarar att rekryteringsläget är tufft ökat från 25 till 49 procent.

– En del som jag möter säger att de inte vill vara chefer i hela sitt yrkesliv. Men oftast blir de kvar inom skrået iallafall, säger Monica Persson.

Läs mer: Det är allt svårare att rekrytera socionomer - läs artikeln på vår systertidning, Tidningen Visions, sajt här.