Arbetsvillkor för tolkar
Tolkar ska ha goda förutsättningar för att utöva sitt yrke. Vision ser att tolkarna behöver följande sex förutsättningar för en bättre och tryggare arbetsmiljö.
Med tolk menas här teckenspråkstolk, dövblindtolk, skrivtolk eller TSS-tolk.
Målgruppen för tolkningen kan vara döva, vuxendöva, hörselskadade och personer med kombinerad syn- och hörselnedsättning eller hörande.
Rätt till betald förberedelse
Möjlighet att förbereda sig inför ett tolkuppdrag ger bättre kvalitet i tolkningen. Det skapar trygghet och förförståelse inför uppdraget.
Bra ledarskap
Ett gott ledarskap är en av de viktigaste förutsättningarna för att en verksamhet ska hålla hög kvalitet och vara effektiv. Som tolk behöver du en chef som har möjlighet till att leda, stödja och återkoppla till dig.
Fungerande teknik
Mycket tolkning utförs genom bildtelefoni. Teknikstrul hör till vardagen i dag men kan bli ett arbetsmiljöproblem.
Digital arbetsmiljö
Bra ergonomiska förutsättningar
Ergonomin i studion där du tolkar måste förbättras. Kortare arbetspass och mikropauser måste införas.
Fysisk arbetsmiljö
Upphandlingar som säkerställer god kvalitet
I upphandling av tolkningsuppdrag är det viktigt att trygga kvaliteten på tjänsten som ska utföras. Därför måste upphandlande enheter efterfråga kvalificerade tolkar med rätt kompetens och betala rimliga arvoden i ersättning.
Lön och status på yrket tolk måste höjas. Rättssäkerheten och hög kvalitet på tolktjänsterna är viktigt ur ett samhällsperspektiv, där tillgänglighet och delaktighet är en demokratifråga.
Nolltolerans mot hot och våld
En gemensam nämnare för yrken där hot och våld ofta förekommer är att människor är i beroendeställning till yrkesutövaren. När någon har blivit utsatt för våld eller hot om våld är det viktigt att det tas på allvar av alla, såväl chef som kollegor.
Det ska finnas rutiner på arbetsplatsen som är väl kommunicerade och anpassade efter arbetsplatsens behov och arbetets karaktär. Omvärlden, arbetsplatsen och själva arbetet förändras över tid, vilket gör att rutiner och det förebyggande arbetet måste ses över regelbundet.
Chefen är ansvarig för detta, men hela arbetsplatsen ska bli involverade i arbetet. Det ska finnas handlingsplaner, riskbedömningar och alla tillbud ska följas upp.
Hot och våld i arbetslivet