Lön och villkor

Lön för biblioteksassistenter– hela listan

24 januari 2024

Hur mycket tjänar en biblioteksassistent? Lönen för biblioteksassistenter är 28 376 kronor i snitt. Det visar Tidningen Visions kartläggning.

Tidningen Vision har kartlagt lönen för biblioteksassistenter 2023. 

Medellönen för en biblioteksassistent är 28 376 kronor.

Det skiljer över 10 000 kronor i lön mellan den kommun där biblioteksassistenter tjänar mest, Sollentuna (33 983 kronor) och minst, Karlskoga (22 203 kronor).

Lista: Lön för biblioteksassistenter i kommuner

I tabellen nedan kan du se vad biblioteksassistenter (även filialföreståndare ingår i den här statistiken) tjänar i alla Sveriges kommuner samt i några regioner. 

Fler lönetabeller:

Chefslöner i vårt ledarskapsmagasin Chefen i fokus:

Mer statistik:

 På Vision.se hittar du lönestatistik för alla Visions 4 000 yrken

Så gick undersökningen till

  • Arbetsidentifikation kommuner och regioner (aid) är ett system för att gruppera arbetsuppgifter som ligger till grund för den partsgemensamma lönestatistiken. Alla anställda placeras på en aid-kod efter innehållet i arbetet.
  • Tidningen Vision har begärt in uppgifter om medellöner i 44 yrken/aid-koder från kommunerna och regionerna. Medellönerna baseras på lönestatistik från den 30 november 2023.
  • Snittlönerna för riket i yrkena är beräknade på alla löner i landet men i tabellerna presenteras bara de kommuner och regioner där antalet anställda i yrket är minst fyra.
  • Sättet att föra statistik kan göra att skillnader ser större eller mindre ut än de egentligen är eftersom det inte säkert att alla kommuner och regioner sorterar på exakt samma sätt.

Relaterade artiklar