• Gratis arbetsskor är en viktig facklig fråga för tandsköterskor, som Rumi Uygul länge har drivit.

Kongress 2024

Arbetsskor för tandsköterskor – nu ska Vision driva frågan nationellt

3 oktober 2024

Tandsköterskor bör få gratis arbetsskor. Det tycker Rumi Uygul och skrev en motion. Nu har Visions kongress beslutat att förbundet ska driva frågan om arbetsskor.

Tandsköterskor står och går mycket under en arbetsdag. Det gäller att ha bra arbetsskor, så att kroppen inte tar stryk.

Dessutom slits skorna snabbt – det skvätter både blod och spott i ett behandlingsrum.

Alt-textRumi Uygul, tandsköterska och förtroendevald (Foto: privat)

Arbetsgivarna tillhandahåller gratis kläder för yrkesgruppen, men väldigt sällan skor. Det vill Rumi Uygul, tandsköterska och ledamot i avdelningsstyrelsen i Vision Region Jönköpings län, och Linda Karlsson, tandsköterska och ledamot i Visions avdelningsstyrelse i Region Värmland, ändra på.

Därför skrev de en motion till Visions kongress.

→ Motionärerna: 5 skäl till att tandsköterskor borde få gratis arbetsskor

Även en jämställdhetsfråga

Rumi Uygul och Linda Karlsson menar att fria arbetsskor inte bara är en säkerhets- och arbetsmiljöfråga, utan även en fråga om jämställdhet: I mansdominerade branscher har anställda ofta tillgång till gratis skyddsskor.

Nu har Visions kongress (högsta beslutande organ) bestämt att förbundet ska driva frågan om arbetsskor nationellt tillsammans med Visions tandsköterskenätverk.

Dessutom uppmanar kongressen lokala fackligt förtroendevalda att intresseförhandla om arbetsskor på respektive arbetsplats.

Lättare att driva lokalt

– Vi är jättejätteglada att motionen om arbetsskor har röstats igenom denna gång. Det har ju varit motioner om arbetsskor på tidigare förbundsmöten, men då har det blivit avslag, säger Rumi Uygul.

Hon menar att det kommer att bli betydligt lättare att arbeta med frågan om arbetsskor lokalt, nu när det finns ett nationellt beslut i Vision.

I Region Jönköping har Visions avdelningsstyrelse länge lobbat för att Visions medlemmar i regionen ska få gratis arbetsskor. Nu börjar arbetet bära frukt.

– Det görs en satsning i budgeten för 2025–2026. Där har det avsatts pengar till skobidrag för anställda i vårdnära yrken, säger Rumi Uygul.

→ Gratis skor vallöfte i Västerbotten
→ Lön: Så tjänar tandsköterskor


Relaterade artiklar