• Lina Ejlertsson, forskare i folkhälsovetenskap, säger att man inte ska förakta korta pauser under arbetsdagen. Även tre djupa andetag kan göra nytta.

Arbetsmiljö

5 myter om återhämtning på jobbet

28 november 2023

Det finns många förlegade föreställningar kring pauser på jobbet. Här slår Lina Ejlertsson, som kallar sig återhämtningsforskare, hål på några vanliga fördomar.

Myt 1. Korta pauser gör ingen nytta

– Vi tänker ofta att raster måste vara långa, annars är de meningslösa. Men mikropauser gör också nytta, visar forskningen. Det kan handla om att ta tre djupa andetag innan nästa möte. Eller att ladda om genom att titta på naturen genom fönstret, säger Lina Ejlertsson, som är forskare i folkhälsovetenskap och har skrivit en avhandling om återhämtning under arbetsdagen.

→Pauser och raster på jobbet – detta har du rätt till

Myt 2. Fika är bästa sättet att ladda batteriet

– Vi gör väldigt ofta vad vi förväntas göra för att återhämta oss. Men återhämtning kan vara nästan vad som helst. Du måste gå till dig själv och fråga ”Vad behöver jag just nu?”. Det kanske inte är en fika med kollegerna, utan en stund i ensamhet. Ditt behov och förutsättningarna i organisationen sätter ramen för hur återhämtningen ska gå till.

Myt 3. Pauser är för latmaskar

– Vissa tar beslut att inte återhämta sig för de är rädda att möta suckar och himlande ögon från kolleger. Det behöver komma uppifrån att det är en självklarhet att återhämta sig under arbetsdagen.

– Det är viktigt att man pratar om det på arbetsplatsen. Vad är återhämtning för oss? Vilka är våra individuella behov? Vi måste förstå att vi fungerar så olika. Då är det lättare att acceptera när någon tar en paus.

→13 tecken på utbrändhet

Myt 4. Återhämtning är motsatsen till jobb

– Raster är jätteviktigt, men återhämtning är mer än det. Det kan vara att byta typ av arbetsuppgift. En mentalt krävande uppgift där du löst ett problem kan varvas med mer rutinmässiga där du inte behöver tänka så mycket.

– Det är också återhämtande att känna kontroll, att man har rätt resurser och känner sig delaktig på jobbet. Du kan ha mycket att göra, men har man kontroll så kan du få återhämtning i det.

Myt 5. Skämt har inget med återhämtning att göra

– Att skratta är en av de mest återhämtande saker som finns, visar forskning. En god gemenskap och starka, trygga relationer är jätteviktigt för återhämtning på jobbet, säger Lina Ejlertsson.

→De har tagit humor på jobbet till en ny nivå

Lina Ejlertsson

  • Doktor i folkhälsovetenskap
  • Har sammanställt en tipsig bok utifrån sin forskning: ”Återhämtning under arbetsdagen – en inspirationsbok för individ och verksamhet”
  • Driver Instagramkontot @aterhamtningsforskaren