• På framtidens klimakterievänliga arbetsplats finns fläktar för den som behöver.

Arbetsmiljö

Trend: Mer öppenhet om klimakteriet på jobbet

1 september 2022

Nu börjar arbetsplatser göra det lättare för kvinnor att kombinera klimakteriet med jobbet. Partille kommun ligger i framkant – där har alla chefer fått utbildning om vad hormonkaoset kan ställa till med.

Åtta år. Så länge kan klimakteriet pågå. Det är 20 procent av ett yrkesliv.

Ändå är det tyst på svenska arbetsplatser – det enda som hörs är floppet från fläktande kollegieblock och ibland ett litet självironiskt skratt från någon som ”oj vad svettig jag blev!” kastar av sig koftan.

Sömnbristen, hjärndimman, smärtan i lederna, vallningarna och håravfallet talar vi bara om i slutna Facebookrum.

Partille utbildar chefer om klimakteriet

Men nu verkar arbetsgivarna ha sovit klart och facken gnuggar sömngruset ur ögonen. Partille har, som första kommun i landet, nyss utbildat sina chefer om klimakteriet och i höst erbjuds alla kvinnliga anställda i åldern 40–60 år både kurs och rådgivning på betald arbetstid.

Jag trodde jag hade blivit dement eller utbränd.

Kristina Svensson, förvaltningschef för kultur och fritid i Partille kommun

– När jag var 47 år så började jag tappa ord, sov inte på natten och vaknade med ett sorgemoln över huvudet. Jag trodde jag hade blivit dement eller utbränd. Efter flera vårdbesök fick jag östrogen och symptomen försvann på en vecka, säger Kristina Svensson, förvaltningschef för kultur och fritid och en av initiativtagarna till Partilles utbildningssatsning.

För att spräcka tabut kring övergångsåldern krävs kunskap, menar Kristina Svensson.

– Om medarbetarna vet att chefen har kunskap kan frågan vara lättare att ta upp.

Inför banbrytande klimakteriepolicy

I Storbritannien har fackförbunden drivit frågan om bra arbetsmiljö under klimakteriet i flera år.

Nyligen beslutades att City Hall, där Londons centrala administration arbetar, ska införa en banbrytande klimakteriepolicy.

De anställda kommer att erbjudas olika anpassningar: flexibla arbetstider, tempererade rum, möjlighet att ta paus när symptomen blir för svåra och vårdbesök på arbetstid.

I våras bjöd Vision Göteborg in sina medlemmar till en digital föreläsning med klimakterieproffset AnnaLena Eriksson, som lockade nära 100 kvinnor – och en man (heja Arne!).

Alt-textJosefin Svendsen

Josefin Svendsen, klubbordförande på socialförvaltningen Centrum, höll i arrangemanget.

– Idén föddes när jag läste inlägg i en Facebookgrupp där kvinnor beskrev att de blivit sjukskrivna eller tvungna att arbeta deltid på grund av sina besvär. Kunde man ha sluppit detta om man vågat prata om det, om chefer vågat fråga? Arbetsgivarna borde ta ett ansvar, säger Josefin Svendsen.

Dags att förhandla om fläktar

Hur ser framtidens klimakterievänliga arbetsplats ut? Kommer man kunna ta sovmorgon efter en svettig natt? Eller plocka ut bordsfläktar och kyldynor (sådana som hundar har, tipsar föreläsaren) hos vaktmästaren på kontoret?

– Kanske borde vi på Vision börja förhandla med arbetsgivaren om att köpa in fläktar. Det kan vara ett konkret sätt att för första gången lyfta frågan om klimakteriet, säger Josefin Svendsen.

Läs mer på vår systertidning Chefen i fokus: Här fick cheferna gå unik kurs om klimakteriet.

Så funkar klimakteriet

Förklimakteriet: Börjar innan sista mensen och varar ett till tio år. Snittet ligger på fyra år. Stora hormonförändringar och förändrade blödningsmönster.

Menopaus: Den sista mensen. Sker vanligen mellan 40 och 60 års ålder. Genomsnittsåldern är 51 år i Sverige.

Efterklimakteriet: Klimakterie­besvären fortsätter några år efter sista mensen.

Symptom: Bland annat värmevallningar, svettningar, sömn­problem, nedstämdhet, torra slemhinnor, urinvägsbesvär, ledont.

Källor: 1177, Doktor.se


Relaterade artiklar