• Annette Wilhelmsson var missnöjd med löneökningen. Då bytte hon spår.

Lön och villkor

Bytte yrkesbana – i hopp om högre lön

8 januari 2024

Annette Wilhelmsson var missnöjd med löneökningen hon fick som administratör. Då bytte hon karriärspår och blev socialsekreterare.

Ja, missnöjet med senaste lönerevisionen var främsta anledningen till att Annette Wilhelmsson, då adminstratör i Orsa kommun, bytte yrkesbana.

– Jag hade haft bästa lönesamtalet någonsin och gick på moln efter det. Sedan fick jag ändå bara 1,8 procent. Det blev en kalldusch.

→ Det tjänar administratörer

Varför fick du inte mer?

– Enligt chefen hade jag slagit i lönetaket för den rollen. Jag hade 37 100 när jag slutade där i augusti.

Du sökte och fick jobb som socialsekreterare. Hur kom det sig?

– En administratör på socialkontoret gick i pension i våras. Chefen där bad om att låna mig en dag i veckan för att göra hennes arbetsuppgifter tills de hittat en efterträdare. Senare frågade chefen mig om jag ville söka en utlyst tjänst som socialsekreterare. Det gjorde jag och ångrar mig inte.

Har du utbildning för det?

– Nej, men nu jag har fått en hel drös. Jag jobbar mest med ekonomiskt bistånd än så länge och har fått webbaserad teori och går bredvid två kolleger.

Har du nytta av jobbet som administratör?

– Absolut. Jag är van att skriva mycket, något som är bra då allt ska dokumenteras. Jag har tidigare gått en klarspråksutbildning, och det är viktigt att inte irra i byråkratsvenska gentemot klienter.

Har du fått högre lön?

– Nej, men här finns utrymme för att utvecklas lönemässigt. Jag behöver visa hur bra jag är.

→ Så tjänar socialsekreterare

Editionsbanner_administration.jpg


Relaterade artiklar