• Petter Lönngren, ordförande för Vision Söderhamn, säger att vissa grupper administratörer har fått extra lönepåslag 2023.

Lön och villkor

Här fick administratörer ett lönelyft

23 oktober 2023

Flera kommuner satsade extra på administratörer när årets löner sattes. Här är en lista över arbetsgivare som öppnat plånboken.

Tidningen Vision har samlat in uppgifter om hur höga löneökningarna blev i år för Visions medlemmar som arbetar i kommunerna.

Visions förtroendevalda i 115 kommuner har besvarat enkäten.
Resultatet visar att snittlöneökningen för förbundets medlemmar är under 4,1 procent i de allra flesta kommuner.

→ Lönegranskning: Få fick över 4,1 procent 

Att just siffran 4,1 procent är intressant att jämföra med beror på att det är den procentsats som fackförbund och arbetsgivare inom industrin kommit överens om, och som är tänkt att vara ett riktvärde för löneökningarna på hela arbetsmarknaden.

Här har administratörer fått extra lön

Men en del kommuner har satsat extra pengar på vissa yrkesgrupper. I Munkedal fick till exempel lönespecialisterna 600 kronor extra, utöver sin individuella löneökning.

Arbetsgivare som gjort lönesatsning på administratörer

Söderköpings kommun, Vetlanda, Munkedal, Sävsjö, Älvkarleby, Essunga, Skövde, Söderhamn, Mark, Kalix, Köping/Kungsör, Norberg, Säffle.

(Uppgiftslämnare är Visions lokala styrelser. I vissa kommuner omfattas bara vissa administratörsgrupper).

Vissa administratörer i Söderhamns kommun har också fått ett extra påslag. Det handlar bland annat om vissa arkivassistenter, assistenter, receptionister, registratorer och nämndsekreterare på den så kallade Kanslienheten och gemensam nämndadministration.

Visions medlemmar på denna enhet fick i snitt 4,3 procent i löneökning, vilket är mer än Visions medlemmar i kommunen överlag, där ökningen landade på 3,1 procent.

Vill ha jämnare lönesättning

Orsaken till att politikerna i Söderhamn satsar extra på administratörer är att dessa tidigare har jobbat spridda på olika enheter, där man haft olika nivå på lönesättningen. Nu när administrationen centraliserades blev det tydligt att vissa tjänade mer än andra.

– Man har velat rätta till snedsitsar för att få en jämnare lönesättning i arbetsgruppen, förklarar Petter Lönngren, ordförande i Vision Söderhamn, som till vardags arbetar som kommunvägledare.

Vad tycker du generellt om administratörernas lönenivå?

– Administratörer är ofta underpremierade. Man skulle absolut kunna satsa mer på gruppen. De jobbar ofta i det tysta, men är jätteviktiga för att allt ska flyta på, säger Petter Lönngren.

Editionsbanner_administration.jpg


Relaterade artiklar