• ”Nu kan vi erbjuda stöd i ett tidigt skede vilket är bra eftersom motivation är en färskvara”, säger Mikael Cederlund, behandlingssekreterare i Trollhättans stad, om nya arbetssättet.

Forskning

Forskare: Lyckat att ge unga hjälp direkt efter första brottet

25 september 2023

I Trollhättan får numera unga som begår brott hjälp mycket snabbt från socialtjänsten. Insatsen har bidragit till positiva effekter, visar färsk forskning.

Nu tar det inte längre flera månader att få stöd från socialtjänsten i Trollhättan efter att en ung person begått sitt första brott. Tack vare ett nytt arbetssätt får unga hjälp snabbt.

Polisen kontaktar socialtjänst direkt efter att en person mellan 9 och 17 år grips. Ett samtal med socialsekreterare bokas in nästkommande dag. Sedan får den unga och tillsammans med vårdnadshavare träffa en familjebehandlare.

Fem samtal som inte journalförs

Fem samtal ges där man pratar med ungdomen om konsekvenser av brottet, hur man trivs hemma och i skolan och den som vill får hjälp att komma in i föreningslivet. Inga samtal journalförs.

– Det är ett jättebra sätt att arbeta på. Insatsen är uppskattad av föräldrarna och även om ungdomarna kan tycka det är lite jobbigt att träffa oss så är de överlag positiva, säger Mikael Cederlund, behandlingssekreterare och samordnare.

→ Även Haninge jobbar aktivt med förebyggande arbete

Positiva resultat av insatsen

Alt-textAnette Bolin.Forskare har intervjuat dem som fått hjälp och resultatet är sammanställt i en ny rapport. Den visar att majoriteten känt att insatsen varit meningsfull och att den bidragit till att de inte vill hamna i samma situation igen.  

– De kände att polis och socialtjänst ville dem väl, säger Anette Bolin, professor i socialt arbete vid Högskolan Väst, som gärna ser att arbetssättet sprider sig till fler kommuner.

– Socialtjänsten måste erbjuda hjälp snabbare, för ungdomars framtidshorisont är kort. Kommer en insats flera veckor efter brott så är det för sent.

Editionsbanner_soc.jpg


Relaterade artiklar