• Unga personer, som 26-åriga utvecklingspedagogen Saga Vahlstedt, kommer ha stor nytta av Visions nya avtal.

Avtal

Nytt avtal med Almega och Fremia ger högre pension

28 augusti 2023

Högre pension är den stora vinsten med Visions nya avtal med Almega Vårdföretagarna och Fremia. I synnerhet gynnas unga.

Tidigare avsatte arbetsgivarna som ingår i Almega Vårdföretagarna och Fremia 4,5 procent till tjänstepensionen.

För de Visionsmedlemmar som omfattas av Fremias avtal ökar pensionsavsättningarna med en procentenhet, till 5,5 procent.

En ännu bättre deal får medlemmar som jobbar hos arbetsgivare som är knutna till Almega Vårdföretagarna (till exempel Humana, Ambea, Capio och många hvb-hem). Deras pensionsavsättning ökar stegvis från 4,5 till 6,5 procent.

Visions nya avtal med Almega och Fremia – detta gäller

  • Almega Vårdföretagarna: Omfattar branschavtalen Företagshälsovård, Äldreomsorg samt Vård, behandling och omsorg. Avsättningen till tjänstepension höjs totalt 2 procent kommande sex år. Ökad möjlighet att gå ner i arbetstid från 62 års ålder. Löneökning på 7,4 procent på två år (på generell nivå på respektive företag). Avtalen gäller 1 juni 2023 till 31 maj 2025.
  • Fremia: Omfattar branschavtalet Hälsa, vård och omsorg. Avsättningen till tjänstepension höjs med totalt 1 procent kommande två år. Målet är 2 procents ökning, men det finns inget specificerat år för när det ska vara uppfyllt. Ökad möjlighet att gå ner i arbetstid från 62 års ålder. Avtalet fortsätter vara ”sifferlöst” (saknas en siffra för löneökningen).​​​​​​​ Avtalet gäller från 1 juni 2023 till och med 31 maj 2025.
  • Är du osäker på om just du omfattas av avtalen och får bättre pension? Fråga din arbetsgivare!

– Det har tagit tid att förhandla fram dessa avtal och vi är jättenöjda med pensionsdelen. Det är verkligen en stor framgång som jag inte hade förväntat mig, säger Kjell Svahn, ombudsman på Vision.

I synnerhet gynnas yngre personer.

Alt-textKjell Svahn, ombudsman (Foto: Vision)

– Den som kommer in i yrkeslivet nu kommer få en tjänstepension som i relativa pengar är 40 procent högre. Alla gynnas förstås, men höjningen hinner inte göra lika stor nytta för dem som är närmare pension, säger Kjell Svahn.

En av dem som omfattas av Visions nya avtal med Almega Vårdföretagarna är 26-åriga Saga Vahlstedt som arbetar som utvecklingspedagog på Viljan Asperger Centrum i Ramnäs.

Börjat tänka på pensionen

Saga Vahlstedt har sin första tillsvidareanställning och hade inte funderat så mycket över sin egen pension förrän en kollega slutade innan sommaren.

– Han pratade mycket om att han var missnöjd över hur låg pensionen skulle bli. Han har jobbat sedan studenten och tyckte inte att han fick så mycket som han förtjänade. ”Tänk på din pension redan nu!”, sa han till mig.

Saga Vahlstedt är glad att hennes pensionsavsättning höjs.

– Det är en stor ökning och det är en väldigt bra grej för mig som är ung och hinner dra nytta av det, säger hon.

Så mycket ökar lönerna

Visions avtal med Almega Vårdföretagarna innebär också en löneökning på 7,4 procent på två år (på generell nivå på respektive företag, på individuell nivå kan det bli både lägre och högre).

Fremias avtal är fortsatt sifferlöst, det innebär att det saknas en siffra för hur stor löneökningen ska bli.

→Då kan du gå i pension


Relaterade artiklar