• Kim D. Bergman, pastor i Centrumkyrkan i Farsta centrum.

Arbetsmiljö

Kyrkans uppmaning efter dödsskjutningen i Farsta: Gör en krisplan i förväg

26 juni 2023

Centrumkyrkan i Farsta öppnade bara en timme efter dödsskjutningen. Krisarbetet kom snabbt igång. Men en lärdom som Kim D. Bergman, pastor i Centrumkyrkan, tar med sig är att göra en ordentlig krisplan innan krisen kommer.

Dödsskjutningarna har ökat de senaste åren i Sverige. I juni sköts två personer till döds och två skottskadades i Farsta, södra Stockholm.

En kort bit därifrån ligger Centrumkyrkan – som tillhör Equmeniakyrkan. Knappt en timme efter skottlossningen var krisarbetet i kyrkan i full gång. Det blev snabbt en samlingsplats för kristeam och blåljuspersonal.

– Trots att vi inte hade en krisplan så fungerade krisarbetet väldigt bra. Vi har under lång tid haft gott samarbete med andra aktörer som Svenska kyrkan och kommunen. Det gjorde att alla på plats kände varandra och visste vad vi skulle göra, säger Kim D. Bergman, pastor i Centrumkyrkan.

Intensiva dagar efter skjutningen

Dagarna efteråt hölls flera gudstjänster och kyrkan erbjöd samtalsstöd. Kim D. Bergman deltog på minnesceremonier och satt på kyrktrappan och tröstade gråtande ungdomar.

En vecka senare träffade han justitieministern för att dela med sig av sin lägesbild.

– En lärdom som jag tar med mig, och som jag kan tipsa andra kyrkor om, är att göra en ordentlig krisplan i förväg. Den ska innehålla information om vem som gör vad. Exempelvis vem som säkrar området och håller koll på hotbilder mot kyrkan, tar ansvar för mediakontakter, öppnar lokalerna, tänder ljus och tar fram fika och vem som pratar med polisen.  

→ Han hjälper kriminella att byta liv

kyrka.jpg


Relaterade artiklar