De stöttar hbtqi-personer i religiösa frågor
23 februari 2023
Till Regnbågslinjen kan hbtqi-personer ringa och få stöd i livet. Bakom initiativet står Kyrkans SOS. "Jag önskar att linjen inte behövdes, att hbtqi-personers livsvillkor var så pass integrerade i samhället redan. Men tyvärr ser det inte ut så", säger projektledaren Susanne Göransson.
Varför behövs Regnbågslinjen?
– Den psykiska ohälsan och suicid är hög bland hbtqi-personer. Därför har vi en samtalslinje dit hbtqi-personer och deras anhöriga kan ringa och få stöd och känslomässig avlastning. Jag önskar att linjen inte behövdes, att hbtqi-personers livsvillkor var så pass integrerade i samhället redan. Men tyvärr ser det inte ut så, säger Susanne Göransson, projektledare för Regnbågslinjen.
Vilka är de vanligaste frågorna?
– Det kan vara allt från funderingar kring sitt könsuttryck till suicidtankar eller känslor av ensamhet.
Vem svarar?
– Volontärerna som tar emot samtal är själva hbtqi-personer och har fått grund- och fördjupningsutbildningar i exempelvis normkritiska förhållningssätt. Utbildningarna är viktiga. Ibland har personer haft funderingar kring sin homosexualitet och hur Bibeln ser på det, då måste vi kunna ge välgrundade svar.
När startade ni?
– År 2021. Vi finns i Göteborg och Stockholm och har precis öppnat en digital brevlåda. Vi hoppas också på att starta en chatt i år. Kyrkans SOS är en ideell stiftelse som har nära samarbete med Svenska kyrkans församlingar. Vi har länge haft samtalslinjer, men detta är den första som riktar sig just till hbtqi-personer och vad jag vet är vi unika om att ha en sådan linje.
Läs mer: Kolla in arbetsplatsen som har fullt fokus på hbtqi-frågor
Hur har intresset varit?
– Ganska bra, de flesta som ringer in är 40-50 år. Vi hoppas kunna samarbeta med fler församlingar framöver så att fler som behöver stöd får reda på att vi finns.