• Åsa Bolmstedt (till vänster) är chefredaktör för Tidningen Vision.

Ledare

Nytt nummer: Vi granskar den rekordhöga stressen

4 april 2023

Rekordmånga är sjukskrivna av stress. I senaste numret av Tidningen Vision granskar vi en av vår tids största folksjukdomar, skriver Åsa Bolmstedt, chefredaktör.

Sjukskrivningarna på grund av stress ökar igen efter att ha gått ner under pandemin, rapporterar Försäkringskassan. Många fler fortsätter att arbeta, trots stor press och symtom på utmattning.

För en del går det så långt att konsekvenserna blir livshotande.

Det hände Majid Mazdak som fick hjärtinfarkt under morgonfikat på jobbet. Då hade han redan anmält till facket att han saknade mandat och stöd från ledningen att utföra sina arbetsuppgifter på ett bra sätt, något som skapade stor press.

Majid Mazdak är inte ensam.

Hälften av Visions medlemmar upplever att de har för mycket att göra och att de inte kan koppla bort tankarna på jobbet när de är lediga. För att hantera arbetsbördan jobbar en tredjedel över, drar in på luncher eller tar med arbetsuppgifter hem – varje vecka. Det visar Visions arbetsmiljöundersökning.

Men det finns också arbetsplatser som tagit stressen på allvar. Häng med till socialkontoret i Farsta där hjärtat klappar för sänkt puls.

Här har man genom ett systematiskt arbete fått bukt med stressen i en av de yrkesgrupper som är värst drabbade, enligt Visions undersökning.

Under vintern har en annan typ av stress kommit upp till ytan. Den ekonomiska press som uppstår i inflationens spår.

Redaktionen har pratat med flera anställda som berättar att lönen inte längre räcker månaden ut. Samtidigt vittnar andra, som arbetar med ekonomisk stöd, att de möter allt fler personer med heltidsjobb som söker hjälp.

I flera år har Tidningen Vision begärt ut lönestatistik från alla kommuner och regioner för de största yrkena bland Visions medlemmar.

Nu har vi kikat närmare på hur mycket lönen ökat. Generellt har inflationen ätit upp flera års löneökningar, men vissa yrken har klarat sig bättre, andra sämre. Missnöjet pyser och den senaste tiden har vi rapporterat om flera löneuppror bland tandsköterskor och medicinska sekreterare.