• Majid Mazdak jobbade som elevpedagog när han efter lång tid av stress drabbades av hjärtinfarkt.

Stress

Han fick hjärtinfarkt av stress på jobbet

28 mars 2023

Majid Mazdak upplevde att han hade för mycket att göra och att han fick för lite stöd av ledningen. Mitt under morgonfikat ramlade han ihop och fick hjärtinfarkt.

Armen kändes bortdomnad när Majid Mazdak vaknade en morgon. Så där som armar kan göra när man legat konstigt. Men det släppte inte.

Han åkte ändå till sitt jobb som ungdomspedagog på en högstadieskola i Göteborg och satte sig med macka och en kopp kaffe i personalrummet.

– Plötsligt fick jag svårt att andas och reste mig upp. En kollega skrek till, sedan förlorade jag medvetandet.


Läs övriga artiklar i granskningen

Rekordmånga sjuka av stress – här är yrkena med högst arbetsbelastning

13 tecken på utbrändhet – är du i riskzonen?

Så minskade de sin stress på arbetsplatsen


Varje år dör runt 500 svenskar i av hjärtsjukdom på grund av arbetsstress. Majid Mazdak hade tur och överlevde sin hjärtinfarkt.

För att det inte ska hända igen fick han två metallnät inopererade i kranskärlen som förser hjärtat med syre.

– Läkaren som opererade mig sa: ”Ät vad du vill, gör vad du vill. Men bli inte stressad igen.”

Saknade ledningens stöd

Hur kunde det gå så illa att han fick en hjärtinfarkt? Majid Mazdak upplevde att han hade fått fler och fler arbetsuppgifter, men kände också att han inte fick det stöd han behövde för att kunna göra ett gott jobb.

Som ungdomspedagog arbetade han med ungdomarnas sociala samspel. Ibland kunde det uppstå akuta situationer, där någon elev var tvungen att stängas av för att de andra elevernas säkerhet var hotad.

Majid Mazdak hade inte själv mandat att fatta denna typ av beslut, utan ansvaret låg på ledningen. Han tyckte att kommunikationen fungerade dåligt.

– Jag kunde inte leverera. Jag förlorade min yrkesrespekt inför eleverna – det var ett stressmoment. Till slut anmälde jag till Visions lokalt att jag kände mig motarbetad och stressad. Det blev en fråga för HR som kopplade in en konsult. Utredningen, som innebar många möten, skapade ännu mer stress, säger han.

Till slut konstaterade utredningen att arbetsgivaren hade utsatt Majid Mazdak för kränkande särbehandling.

Efter år av stress drabbades Majid Mazdak av hjärtinfarkten och var sjukskriven i ett år.

Nöjd med att han vågade säga ifrån

Trots att utredningen hade bidragit till att stressen ökade så ångrar han inte att han anmälde sin arbetsgivare.

– Processen var psykiskt krävande och självklart var jag ambivalent, men detta hade blivit en viktig fråga för mig och jag inte ville ge upp. Med facit i hand är nöjd med vad jag gjorde, trots att detta har kostat mig min hälsa. För jag vågade säga ifrån.

I dag har han bytt jobb och arbetar som elevkoordinator på Burgårdens gymnasium.

– Nu har jag stöd i arbetet. Min chef bollar ofta med mig och jag känner mig uppskattad. Vissa moment är stressande men jag älskar mitt jobb.