• Åsa Kvarnström, ledamot i Visions avdelningsstyrelse i Region Värmland, är bekymrad över anställninsstoppet.

Inflationen

Anställningsstopp i Värmland – färre administratörer gör jobbet

5 december 2022

Region Värmland sparar och inför anställningsstopp för administrativ personal. ”Det blir tungt för dem som jobbar kvar”, säger huvudskyddsombudet Åsa Kvarnström.

Elpris som skenar. Dyrare läkemedel. Och stigande inflation. Nu drar Region Värmland åt svångremmen. I slutet av november infördes anställningsstopp för administrationen.

Åsa Kvarnström, huvudskyddsombud och ledamot i Visions styrelse i Region Värmland, tycker att stoppet är problematiskt.

– Det är inte bra att administratörer som slutar inte får ersättas. Men ekonomin är dålig i Region Värmland, så vi fackliga förstår att något måste göras. Och det är bättre med anställningsstopp än varsel om uppsägningar.

Hur kommer det märkas?

– Stoppet rör inte vårdadministratörer, däremot administrativ personal som inte arbetar vårdnära. Får man inte anställa så måste man göra en översyn av arbetsuppgifterna och de kommer sedan att fördelas ut bland dem som jobbar kvar.

Vilka drabbas?

– Det kan bli tungt för dem som får utökade arbetsuppgifter. Det är klart att man funderar på om folk kommer att säga upp sig om man inte tillsätter tjänster och arbetsmiljön försämras.

Men tänk om någon med expertkunskap slutar?

– Man får ansöka om dispens om någon person slutar, men det är inte självklart att ansökan går igenom. Tillsammans med ansökan lämnar man en riskbedömning om vad som händer om tjänsten inte tillsätts, säger Åsa Kvarnström.

Anställningsstoppet gäller i två år, om inget annat beslutas. De rekryteringar som påbörjats innan stoppet den 21 november slutförs som tänkt.

Läs mer: Så påverkar inflationen dig


Relaterade artiklar