200 handläggare inom bistånd i Göteborg får ny titel
15 december 2022
Biståndshandläggarna i äldreomsorgen i Göteborgs stad ska få högre status. Alla får ny titel och fler personer anställs för att minska på administrationen. ”Det är positivt”, säger biståndshandläggaren Maiko Shimoda.
Biståndshandläggarna i äldreomsorgen i Göteborgs stad har samma utbildning som sina kolleger som är socialsekreterare. De har mycket krävande arbetsuppgifter, men ligger trots det mycket lägre i lön och det är svårt att rekrytera nya.
För att uppvärdera statusen görs nu en stor satsning där alla 200 biståndsbedömare får ny titel och blir socialsekreterare.
En som berörs är Maiko Shimoda, skyddsombud för Vision och biståndshandläggare.
– Det här är en positiv utveckling. Jag hoppas att vi får mindre administration och mer tid till att träffa människor. Vi kan inte fortsätta jobba som vi gjorde för tio år sedan, ärendena är mer komplexa i dag, säger hon.
Administrationen ska minska
Minskad administration och mer socialt arbete är just vad som utlovas. Alla ska jobba mer på individnivå, alltså inte bara utgå från en persons ålder utan i stället ge skräddarsydd hjälp utifrån varje persons unika behov.
Det förebyggande arbetet stärks också och socialsekreterarna får kompetensutveckling via Göteborgs universitet. Det berättar Ann-Louise Östman, avdelningschef inom äldre och vård- och omsorgsförvaltningen.
– Utöver att minska de administrativa uppgifterna kommer vi att anställa fler socialsekreterare, säger hon.
Vision har drivit på
Visions klubb Äldre samt vård- och omsorg har drivit på satsningen. Ordförande Johanna Häussler Sand hoppas på högre löner.
– Våra biståndshandläggare ligger dåligt i lön och därför har vi svårt att rekrytera nya. När de nu får ny titel hamnar de i en högre basvärdering. Vi för just nu en dialog med arbetsgivaren om hur de kommer att hanteras i kommande löneöversyn, säger Johanna Häussler Sand.
Läs mer: Löner för biståndsbedömare/biståndshandläggare hittar du här
Relaterade artiklar
Susanne Landström är finalist i Årets skyddsombud 2024
Färre akuta arbetsmiljöbränder som måste släckas. Det är resultatet av boendehandledaren Susanne Landströms enträgna förebyggande arbete som huvudskyddsombud i Umeå kommun. Nu är hon en av tre finalister som har chans att bli Årets skyddsombud.
Vill ha stopp för ensamarbete på HVB
Mer än hälften av de anställda på HVB har utsatts för hot eller våld under det senaste året, visar en rapport från Vision. Mikael Astner, fackligt förtroendevald för Vision som tidigare jobbat på HVB, vill se ett stopp för ensamarbete och ökade befogenheter för personalen för att förbättra arbetsmiljön.