• Det är inte bra om temperaturen understiger 20 grader på jobbet. Det menar Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljö

Så många grader måste det vara på kontoret

28 november 2022

Brrrr. Hur kallt får det vara på jobbet? Det bör vara en inomhustemperatur på 20–24 grader om man har ett stillasittande arbete, enligt Arbetsmiljöverket.

Värmen vrids nu ner på många arbetsplatser. Dels vill arbetsgivarna spara pengar, dels vill de bidra till minskad elförbrukning i landet.

Alt-textFredrik Haux, sakkunnig på Arbetsmiljöverket

Enligt Arbetsmiljöverket bör lufttemperaturen ligga mellan 20 och 24 grader när anställda har ett stillasittande arbete.

Temperatur under 20 grader är för kallt

– Har man kallare än 20 grader upplever många obehag, spänner sig och får svårt med koncentrationen. Det blir en köldstress. Det är jätteviktigt att spara energi, men det får inte leda till att folk far illa, säger Fredrik Haux, expert på termiskt klimat på Arbetsmiljöverket.

Så hög ska temperaturen vara på jobbet

  • Arbetsmiljöverkets rekommendation är att lufttemperaturen inomhus bör vara mellan 20 och 24 grader där anställda arbetar stillasittande.
  • Normal temperatur på kontor varierar, men vanligt är 22 grader. ”Då behöver man inte ha tjocktröja eller kavaj på sig. Det känns komfortabelt.” säger Arbetsmiljöverkets expert Fredrik Haux.
  • Om temperaturen varaktigt – det vill säga i någon vecka – är lägre än 20 grader ska arbetsgivaren se över värmesystemet, för att se om något kan göras för att höja temperaturen.
  • På arbetsplatser där personer rör sig mer kan lägre temperaturer tillåtas.
  • Fryser du? Då ska du gå till chefen och säga att det känns obehagligt. Gör inte chefen något bör man kontakta sitt skyddsombud.

Källa: Arbetsmiljöverket.

Malin Eliasson, ekonomiassistent som arbetar i Karlshamns rådhus, har varit tvungen att bylta på sig halsduk, sjal och filt. Nyligen sänktes värmen ner från 21 till 19 grader i alla kommunens byggnader, utom i äldreomsorg, LSS-boenden och barnomsorg.

Fryser på jobbet

– Vi fryser. Jag känner mig bekymrad, för man spänner sig. Flera medlemmar har hört av sig till mig och klagat, säger Malin Eliasson, som sitter i Visions lokala styrelse.

Alt-textMalin Eliasson är ekonomiassistent i Karlshamns rådhus, där temperaturen har sänkts till 19 grader.

Facken har tillsammans med arbetsgivaren gjort en riskbedömning innan temperaturen sänktes, och fler uppföljningar är på gång.

– Vaktmästaren har varit här och gjort justeringar, så vi får ge det en chans. Än känner jag hopp, men vi kommer att protestera om det fortsätter vara för kallt.

Människor höjer temperaturen

Karlshamns kommun hävdar att lokalerna ska hålla 19 grader när de är tomma, men att temperaturen blir högre när det samlas folk.

Marie Björnsson, HR-chef i Karlshamns kommun, säger att det är en utmaning att ställa in temperaturen i en gammal byggnad som rådhuset.

– Vissa rum är kallare. Man kan klä sig varmare och ta fler rörelsepauser. Men upplever man det som jobbigt kallt ska man prata med sin chef som får ta en dialog med fastighetsenheten. Självklart måste arbetsmiljön vara bra, säger hon.


Relaterade artiklar