• Vissa arbetsgivare bjuder inte på gratis kaffe. Men flera kommuner ändrar sig nu.

Förmåner

Gratis kaffe på jobbet – en skållhet fråga

19 oktober 2022

Ska jobbkaffet fortsätta vara gratis när priserna skenar? Det kanske är bäst. Annars är risken att anställda börjar slöa och sno, enligt psykologen Oskar Henrikson.

Det var inte bara kaffet som kokade på arbetsplatsen. Även vi anställda kokade inombords. ”Nu är det slut på bjudkaffet” hade arbetsgivaren nyligen deklarerat.

Så nu stod vi där i kön till lokaltidningsredaktionens kaffemaskin och pyste av irritation. Tre gånger om dagen – för det är så många koppar svensken dricker i snitt – väste vi ”snåla jävlar” och tryckte in ett mynt i skåran.

Slöar när arbetsgivaren är snål

Kanske märkte vår arbetsgivare något mystiskt i samma veva. Nämligen att konsumtionen av toapapper och pennor plötsligt ökade. Och att personalen blev mindre effektiv. För det finns ett samband mellan en rykande kopp gratiskaffe och lojala medarbetare, visar forskningen.

Alt-textOskar Henrikson

– Anställda som upplever att de inte är uppskattade och schysst behandlade har större benägenhet sno med sig saker från jobbet. De slackar också oftare, säger Oskar Henrikson, organisationspsykolog och vd på Psykologfabriken.

Kaffepriset ökar

Gratis kaffe på jobbet har seglat upp som en het fråga sedan kaffepriserna började skena. Bör offentliganställda verkligen ohämmat bälga i sig våra gemensamma skattemedel?

I Åstorps kommun klubbade politikerna inför 2021 ett nytt sparpaket som innebar att man skulle börja ta betalt för kaffet.

–Medlemmarna har reagerat starkt. Det här beslutet kom under värsta pandemin när medarbetarna gick på knäna, säger Lena Karolidou, ordförande i Vision i Åstorp.

Men nu har kaffeavgiften i Åstorp stött på patrull. Orsaken är varken de anställdas missnöje eller oro för att toapapperkostnaderna ska skena.

– Man har inte hittat något effektivt sätt att administrera betalningen av kaffet. Därför har beslutet inte verkställts, säger Lena Karolidou.

Kaffe – en rättvisefråga

Oskar Henrikson säger att kaffe har ett symbolvärde.

– Människor är väldigt känsliga, även för små orättvisor. Det finns personer som har sagt upp sig för att man inte får en löneförhöjning på 100 kronor. Då handlar det egentligen inte om hundralappen.

En arbetsgivare måste visa att den bryr sig om sina medarbetare, att man värderar deras insatser och ger dem belöning, menar Oskar Henrikson.

– Visa mer uppskattning. Gör man inte det – då kan slopat gratiskaffe blir droppen som får koppen att rinna över.

Fritt fram för gratis kaffe

Men flera kommunala arbetsgivare har på sistone förstått vikten av fritt kaffe och te. Skövde, Umeå och Orust hade tidigare ett kaffeavdrag, en summa som drogs från de anställdas lön. Men i år har det slopats.

– Gratis kaffe är en självklarhet, en liten gest som betyder mycket. Det är viktigt att det inte är sniket – om man trivs så ökar motivationen på jobbet, säger Catharina Bråkenhielm (S), kommunstyrelsens ordförande i Orust.

Läs mer: Här är förmånen vi helst vill ha

Läs mer: Förmånscykel – så funkar det

Gratis jobbkaffe – en allt mer värdefull förmån

  • Dricker du gratis kaffe på jobbet? Grattis! Då har du en förmån som ökat i värde rejält.
  • På senaste året har priset på kaffe gått upp med 32 procent (augusti 2022 jämfört med augusti 2021).
  • Orsaken till att kaffe blivit dyrare är bland annat dåliga skördar i Brasilien och ökade kostnader för transporter.

Källa: SCB


Relaterade artiklar