• Nu vill vi vara med och bestämma var och när vi jobbar. Det är Visions medlemmar överens om.

Trender

Ny undersökning: Nu vill vi ha flexibilitet i arbetslivet

24 september 2021

Att ha ett flexibelt jobb där man inte är beroende av en fast plats eller där man måste sitta bänkad framför datorn vanliga kontorstider. Det är framtidens mest eftertraktade förmån, visar Tidningen Visions undersökning.

Jobba var du vill i världen. Träna eller gå på en utställning när det passar dig. Få mer tid över till livet. Flexibilitet är framtidens ultimata lyxförmån visar en stor undersökning som Tidningen Vision har gjort som över 2 200 medlemmar och runt 400 arbetsgivare har besvarat.

Lina Strandlind är stödpedagog i Göteborgs stad och jobbar inom personlig assistans. Hon är en av dem som önskar sig större flexibilitet i jobbet. Hon skulle vilja att fokus låg mer på att man utför de uppgifter man är satt att göra snarare än exakt hur lång tid det tar eller var man utför dem.

– Det skulle vara värdefullt med mer flexibla arbetstider. Det är ett himla pusslande i livet för att hinna hämta och lämna barn och vara med på utvecklingssamtal och annat. Jag skulle också vilja att arbetsgivaren betalade för ett ergonomiskt korrekt hemmakontor, säger hon.

"Växlat ut ökat välstånd mot tid"

Ann-Therése Enarsson, vd på TCO-förbundens tankesmedja Futurion, är inte förvånad över medlemmarnas önskemål:

Alt-textAnn-Therése Enarsson, vd på Futurion

– Vi har över tid växlat ut ökat välstånd mot tid. Vi köpslår om tid med arbetsgivare och har exempelvis fått kortare arbetsdagar och mer ledighet.

Tid är dock något som arbetsgivare i dag inte är så pigga på att ge. Enligt enkäten är den i särklass vanligaste förmånen som erbjuds friskvårdsbidrag. Men många medlemmar, 43 procent, drömmer även om att få en friskvårdstimme för att kunna öka flexibiliteten i livet. I dag är det bara 27 procent av de kommunala arbetsgivarna som erbjuder detta och 6 av 21 regioner. Svenska kyrkan är däremot generösare, nästan 40 procent av arbetsgivarna svarar att de har friskvårdstimme.

"Hellre firskvårdtimmar än bonus"

Caspian Hay, IT-tekniker i Region Östergötland, uppskattar friskvårdsbidraget och gymmet på hans arbetsplats. Men han skulle gärna vilja ha friskvårdstimme också. Helst tre i veckan.

– Jag vill mycket hellre ha fler friskvårdstimmar än en bonus till jul. Då skulle man kunna vara helt avslappnad och lägga all sin tid på familjen när man är ledig, säger han.

Andra exempel ur undersökningen på förmåner vi drömmer om, som skulle göra det lättare att få ihop livspusslet, är vårdbesök på arbetstid, ledighet för att fira jämna födelsedagar, hushållsnära tjänster och att få växla semesterdagstillägg till fler lediga dagar.

Läs mer: Så gör du om du vill ha fler förmåner på jobbet

Svenska kyrkan mest generös med tid

Enligt undersökningen vill 52 procent kunna göra vårdbesök på betald arbetstid, men den förmånen erbjuder till exempel bara 15 procent av de kommunala arbetsgivarna.

Och medan 47 procent av medlemmarna vill ha 80/90/100 (en modell för nedtrappning inför pension som innebär att man jobbar 80 procent, får 90 procent av lönen och 100 procent av pensionsavsättningen), är det något som bara 16 procent av kommunerna och två regioner erbjuder.

Störst chans att få 80/90/100 är i Svenska kyrkan där 44 procent av arbetsgivarna uppger att det är något medarbetare kan få. Överlag är Svenska kyrkans arbetsgivare generösare än kommuner och regioner när det handlar om ledig tid – det gäller allt från att få göra vårdbesök på arbetstid till betald ledighet för att gifta sig och fira jämn födelsedag.

Trygghet viktigt i framtiden

Den flexibilitet som många medlemmar drömmer om kommer bli verklighet i framtiden, när arbetsgivare måste locka till sig arbetskraft. Det menar Futurions vd Ann-Therése Enarsson, som spår ytterligare två lockbeten: trygghet och hälsa.

– Anställda kommer att tänka: Vad kan ge mig trygghet så att jag kan prestera? Då kan vård av mig och min familj ligga väldigt högt på listan, speciellt för kvinnor, som fortfarande ofta bär huvudansvaret för barn och äldre, säger hon.

En allt mer belastad välfärd kan leda till att arbetsgivare ser sin möjlighet att locka talanger med det som samhället tidigare garanterade.

– Det ser vi redan med privat sjukförsäkring. Jag tror att arbetsgivare framöver kommer locka med försäkringar och hälsokontroller för anställda och deras familjer om inte de politiska prioriteringarna ändras, säger Ann-Therése Enarsson.

Läs mer: Ing-Marie Persson en av många som längtar efter friare arbetsliv

Digitalisering öppnar för nya förmåner

När hon blickar ännu längre in i framtiden ser hon hur digitalisering leder till nya tjänster, och att dessa i sin tur kan erbjudas av arbetsgivare som förmåner.

– Folk kommer vilja ha en personlig tränare, att massören kommer hem till en, tillgång till regelbundna samtal med psykolog. Det betyder att behovet av en personlig assistent som administrerar vardagen kommer öka: Någon beställer mat, bokar möten och så vidare.

Katarina Högström Hadfy, HR-chef i Nyköpings kommun, representerar en av de arbetsgivare som besvarat undersökningen. Hon ser hur corona har satt fart på den digitala utvecklingen.

– Det öppnar för en flexiblare arbetsvardag och det kommer vi se i samband med återgången till arbetsplatserna.

Samtidigt påpekar hon att flexibilitet inte är möjlig för många yrkesgrupper i offentlig sektor.

– Vi behöver hitta en balans som tillgodoser individens behov av att jobba hemma och arbetsplatsens behov av närhet till medarbetare. Det kommer uppstå rättvisediskussioner om varför somliga får jobba hemifrån. Jag tror att parterna måste sätta sig ner och diskutera hur morgondagens arbetsliv ska se ut.