• Göran Erlandsson, Anki Pellgård och ­Susann Woxmark, är nöjda med samarbetet som lett fram till ett avtal om förmånscyklar.

Fackligt

Så funkar förmånscykel

12 oktober 2022

Snart kan medarbetarna i Rättviks kommun trampa runt på en hyrd cykel till ett bra pris. Vision har drivit igenom en intresseförhandling som gör att anställda kan skaffa förmånscykel via jobbet.

Elva kilometer. Så långt har Göran Erlandsson från hemmet till jobbet i Rättviks kommun. Sträckan har blivit betydligt härligare sedan han skaffade en elcykel.

Alt-textGöran Erlandsson.– Den är suverän, jag kan ta mig till jobbet på ett lugnt sätt och behöver inte komma fram helt svettig vilket man blir med en vanlig cykel, säger Göran Erlandsson som är klimatombud för Vision i Rättvik.

Läs mer: Klimatombud ny facklig roll i Vision

Snart kommer han inte vara ensam med sin elcykel. Vision i Rättvik har nämligen förhandlat med arbetsgivaren så att alla medarbetare i kommunen får hyra en förmånscykel via jobbet.

Vision tog initiativet till förmånscykel

Susann Woxmark, ordförande i Visions klubb i Rättvik, är initiativtagare.

Alt-textSusann Woxmark.– En cykel är ganska dyr att köpa och alla har kanske inte råd. Därför känns det extra roligt att vi fick igenom förhandlingen, säger hon.

Medarbetarna kan nu välja mellan 50 olika typer av cyklar, allt från treväxlade till avancerade mountainbikes, handikappanpassade cyklar och elcyklar. Kostnaden är 50–500 kronor i månaden.

Cyklar kan beställas två gånger per år och första tillfället blir under hösten. Sedan löper kontraktet på i tre år och efter det kan man köpa ut cykeln eller lämna tillbaka den.

Billigare cykel via arbetsgivaren

För den som hyr förmånscykeln via arbetsgivaren dras kostnaden direkt på bruttolönen. Det innebär att det blir billigare än om man hade betalat cykelhyran med skattade pengar.

Viktigt att ha i bakhuvudet är att pensionen och den sjukpenninggrundande inkomsten, SGI, påverkas om bruttolönen minskas.

Att göra verklighet av Visions intresseförhandling gick smidigt, tycker båda parter.

Arbetsgivaren nappade direkt

Alt-textAnki Pellgård.Anki Pellgård, HR-chef i Rättviks kommun, berättar att arbetsgivaren tidigare funderat på en lösning med förmånscyklar, men att man ­prioriterade upp frågan när man fick Visions intresseanmälan – eftersom den blev en signal på att medarbetarna tyckte saken var viktig.

– Det lyssnade vi på eftersom vill vara en attraktiv arbetsgivare med bra förmåner. Men det stora argumentet till satsningen är folkhälsan och klimatet. Kan vi få medarbetarna att cykla oftare och lämna bilen hemma så är det ett stort plus, säger Anki Pellgård.

När hon tagit emot intresseanmälan fördes en dialog med den centrala samverkansgruppen där samtliga fack och arbetsgivaren deltar. Alla var positiva och efter det gjordes en omvärldsbevakning där man hittade ett passande företag som hyrde ut cyklar.

Så gjorde vi

  • Problemet: Många medarbetare i Rättviks kommun tar bilen till jobbet vilket inte är till fördel varken för klimat eller hälsa.
  • Så gjorde vi: Vision lämnade in en intresseförhandling till arbetsgivaren som nappade direkt och genomförde förslaget.
  • Så blev det: Medarbetarna kan välja mellan ett 50-tal olika varianter av cyklar och hyra en cykel i tre år. Avdraget görs på brutto­lönen.

Läs mer: Förmånscyklar även i Västerås