• Åsa Knapp har redan jobb som väntar efter examen. Då ska hon arbeta som florist på Blomsterlandet i Borlänge och på Notes blommor i Falun.

Utveckling

Blev uppsagd – fick hjälp att skola om sig till florist

28 februari 2022

Åsa Knapp har alltid velat bli florist. När arbetsgivaren bestämde att antalet ekonomiadministratörer skulle bantas såg hon sin chans och anmälde sig frivilligt.

Klockan 04.00 ringer väckarklockan hemma i huset i Falun. Snudd på omänskligt för någon som alltid varit morgontrött.

– Det enda som kan få upp mig så tidigt är blommor. Tåget till skolan i Västerås går 05.28, berättar Åsa Knapp.

Det har tagit henne 26 år att äntligen förverkliga sin dröm. Efter gymnasieutbildningen i handel och ekonomi flyttade Åsa Knapp från hemstaden Falun till Göteborg och tanken var att gå floristutbildning.

Men planen gick i stöpet. Hon fick snabbt jobb på ett litet företag där hon arbetade med ekonomi och löner.

Satsade på familjeliv

Efter några år gick flyttlasset tillbaka till Falun. Sedan hände det klassiska: Barnen föddes och hennes möjligheter att satsa på sig själv krympte.

– Längtan började komma, men det fanns ingen floristutbildning här och barnen var för små för att jag skulle kunna pendla till Västerås. Så jag sökte nytt jobb inom ekonomi, säger Åsa Knapp.

Stöd av Omställningsfonden

Senaste åren har hon arbetat som ekonomiadministratör på Falu kommun. I maj 2021 flaggade arbetsgivaren för övertalighet på en person.

– ”Kanske är det dags nu?” tänkte jag. Jag ringde upp Omställningsfonden för att höra om jag kunde få stöd av dem, även om jag frivilligt anmälde till arbetsgivaren att jag ville sluta.

Omställningsfonden finansieras av fackförbund och arbetsgivare och hjälper anställda som har sagts upp eller riskerar uppsägning att växla karriär.

Svaret som Åsa Knapp fick från Omställningsfondens rådgivare var ”Självklart ska vi hjälpa dig att nå din dröm. Vi betalar utbildningen.”

Fått jobb i blomsteraffär

Till sommaren kan Åsa Knapp titulera sig florist. Då väntar jobb på båda de blomsteraffärer där hon har haft praktik.

– Det är min tid nu. Jag är stolt över att jag lagt mycket tid på familjen, men nu finns möjligheten att fokusera jag på mig själv igen. Jag har inte ångrat mig en sekund – det känns som om jag är i himmelriket.

Åsa Knapp gillar svävande klematis

Ålder: 46 år

Tidigare: Ekonomiadministratör. Tar klivet till: Florist

Aktuell: Har varit nominerad till Omställningsfondens nyinstiftade pris Årets karriärväxlare. Priset kammades hem av behandlingspedagogen Sofia Lindblom, som sadlat om till lastbilschaufför.

Favoritblommor: "Det är säsongsbetonat. Rosa och orange är en vacker kombination. Och att låta klematis sväva ovanför är superfint i en bukett."

Kuriosa: "Jag ville skapa min egen brudbukett när jag gifte mig 2008. Då kontaktade jag den blomsteraffär som jag idag gör praktik på och frågade om jag fick komma dit och binda den själv. Det fick jag och var där några timmar. Det blev gammelrosa rosor, klättrande murgröna, pärlor och guldtråd som var på modet då."


Relaterade artiklar