Trender

Dags att göra verklighet av din dröm?

29 oktober 2021

Plugga vidare och byt karriär eller flytta till landet och jobba mindre. Förändring gör oss ­sugna på ännu mer förändring. Pandemin har väckt längtan efter något nytt.

Är det här jobbet verkligen rätt för mig? Är det jag gör meningsfullt? Vad drömmer jag om egentligen? Under perioder då man tar en paus från ”gå-upp-gå-till-jobbet-jobba-jobba-äta-lunch-samma-sak-händer-imorgon” livet, som till exempel under en föräldra­ledighet, en tids sjukskrivning eller en lång semester, väcks ofta den typen av tankar.

Social isolering ger grubbel

Samma sak verkar ha inträffat under den långa tid av social isolering - och för många distansarbete på hel eller deltid - som pandemin inneburit. Drygt 40 procent överväger att byta jobb, enligt årets Work Trend Index. Antalet sökande till högskole- och universitetsutbildningar har ökat med 12 000 personer jämfört med förra året, visar siffror från Universitets- och högskolerådet. Den grupp som vuxit mest är sökande över 35 år som antagits till en distansutbildning. Villapriserna har stigit med 16 procent under året när fler vill bo större, gärna i hus och med plats för ett arbetsrum, enligt Svensk mäklarstatistik.

Man kan alltså konstatera att de stora förändringar som skett under drygt ett och ett halvt års tid lett till en vilja till mer förändring hos individen.
Emma Pihl, är författare och föreläser bland annat om mänskliga beteenden och hur förändringar kan angripas på bästa sätt. Hon menar att utvecklingen inte är oväntad.

– Den typen av tankegångar kommer ofta när man tar en paus från ekorrhjulet. Det är till exempel vanligt att personer som varit föräldralediga gör en omstart i yrkeslivet. Ett klassiskt exempel är också att resan för många entreprenörer börjar just med att man kopplar ifrån under en period. Då föds de nya idéerna, säger hon.

Längtan att göra skillnad föds

Frågan är då vad som händer nu, efter att en hel värld ersatt kindpussande och mingelpartyn med existentiellt grubbel och hemmahäng? Dessutom under en tid som kantats av larmrapporter om ond bråd död och extrem ovisshet om framtiden.

– Kanske leder det till en längtan att göra skillnad och att det blir vanligare att söka sig till exempelvis vården för att kunna göra mer konkret nytta. Det kan också bli så att fler byter livsstil och väljer att flytta från storstäderna och börjar jobba mindre, säger Emma Pihl.

Mycket är fortfarande osäkert, både kring hur vi kommer att jobba och leva, framöver. Det enda som är helt klart är att vi lever i förändringens tidevarv.  När ljuset till slut börja skymta i slutet av pandemintunneln kan vi konstatera att varken vi själva eller samhället runt omkring oss kommer att återgå till att bli exakt som innan det elaka viruset tog strupgrepp på mänskligheten. Och att det verkligen är just så som den nya Abba låten går: ”I won´t be the same, I´m not the same this time around”.

Fler utbildar sig på distans

-Antalet personer som har antagits till en högskoleutbildning på distans har ökat med 13,6 procent jämfört med hösten 2020.
-84 procent uppger att de mått bra eller att de klarat av att hantera situationen under pandemin. 16 procent säger att ”de fått kämpa”.
-Villapriserna har på årsbasis ökat med 18 procent i Storstockholm och i Stormalmö med 22 procent.

Läs mer: Får mjukisbrallan följa med till kontoret?