Oro i Mariestad för ukrainsk vänkommun
23 mars 2022
Det blev en abrupt paus på samarbetet som Mariestads kommun har med den ukrainska kommunen Kamianets-Podilsky. Men Maria Gustavsson, samhällsbyggnadsstrateg, håller kontakten med sina kolleger i öst.
Varje vecka får Maria Gustavsson, samhällsbyggnadsstrateg i Mariestads kommun, korta meddelanden från kommunanställda i staden Kamianets-Podilsky i västra Ukraina. De uppdaterar om vad som händer och hur de mår. Maria Gustavsson svarar alltid, berättar att hon tänker på dem.
– Jag är orolig och även ledsen över att de behöver pausa allt de byggt upp när det gäller bland annat hållbarhetsfrågor. Det kommer att ta lång tid att komma igen efter Rysslands invasion, säger hon.
Samarbetat i flera år
Mariestad, Kamianets-Podilsky och en litauisk kommun har i flera års tid haft ett gemensamt projekt där de hjälper varandra med lokaldemokrati och delar erfarenheter kring exempelvis minskade klimatutsläpp.
– Även om man bara ses över videolänk så bygger man upp en relation, berättar om vad man gjort i helgen och så. Tanken var att tjänstepersoner från Kamianets-Podilsky skulle besöka oss i maj för att titta på våra lösningar för vätgas. Vi har en tankstation, för vätgasbilar, som drivs av en solcellspark och en förskola som är självförsörjande via solceller och vätgas. Men nu fick allt det pausas.
Fullt krisarbete i Kamianets-Podilsky
Kriget har inte nått fram till Kamianets-Podilsky och dess drygt 100 000 invånare än men krisarbetet pågår för fullt.
Kommunen samlar in nödartiklar och jobbar strategiskt för att ordna sovplatser och mat för de drygt 18 000 flyktingar som hittills anlänt och där många fortsätter till andra länder. Det finns ett stort ideellt engagemang från befolkningen och frivilligorganisationer. Alla hjälper till med det de kan genom att exempel väva kamouflagenät eller erbjuda lokaler till företag som kan flytta sin verksamhet från de krigsdrabbade områdena, berättar Maria Gustavsson.
– I början var de tjänstepersoner jag har kontakt med väldigt rädda, men nu har det här blivit en ny vardag. Fast de känner en ständig oro eftersom de inte vet om de måste fly sina hem.
Så här arbetar Visions medlemmar med kriget i Ukraina
Östersund
Säkerhetsingenjör Stefan Nilson har fullt upp med att inventera skyddsrum.
Mariestad
Maria Gustavsson, samhällsbyggnadsstrateg i Mariestads kommun, ingår i ett samarbete med en ukrainsk kommun. Hon och tjänstemännen i Kamianets-Podilsky hörs varje vecka och stämmer av hur allt går. Kommunen i Ukraina har ställt om helt till krisarbete.
Nynäshamn
Vår systertidning Chefen i Fokus har intervjuat krischefen Christian Wigren i Nynäshamn som berättar om förberedelser som görs inför att ta emot flyktingar.
Vision
Vision stöttar Ukraina med historiskt stort bidrag. "I Sverige kanske några frågar sig vad den fackliga verksamheter gör i ett krig, men det handlar om att se till att bidra till att saker och ting fungerar", säger förbundsordförande Veronica Magnusson.
Boden
Diakonen Charlotte Unée jobbar både med att samordna insatser för flyktingar från Ukraina och samtidigt lindra den oro som lokalbefolkningen i Boden känner för att kriget även ska sprida sig till Sverige.
Region Skåne
Efter flyktingkrisen 2015 permanentades Seham Aweidas tjänst som migrationssamordnare inom barnsjukvården vid Skånes universitetssjukhus. Det kommer väl till pass nu när kommunerna börjat ringa om ukrainska barn som behöver sjukvård.
Grästorp
Efter ett blixtbeslut skickade Grästorps kommun två bussar till polsk-ukrainska gränsen för att hämta flyktingar. Per Lundh, familjebehandlare i Grästorps kommun, fanns med ombord. Men hjälpaktionen höll på att haverera.
Trelleborg
Tak över huvudet, skola och äldres behov. Nu växlar Trelleborgs kommun upp för att ta hand om flyktingar från kriget i Ukraina. Mikael Pettersson på arbetsmarknadsförvaltningen letar med ljus och lykta efter boenden med kvalitet.