• Informatören Pierre Ohlson fick med hjälp av Vision rätt mot sin arbetsgivare i Arbetsdomstolen.

Arbetsrätt

Han vann i Arbetsdomstolen

3 mars 2022

Det var fel av Avesta-Grytnäs pastorat att i samband med en omorganisation omplacera en fast anställd informatör till en säsongsanställning som kyrkogårdsarbetare, ett föräldraledighetsvikariat som barnledare och ett kortare sjukvikariat som informatör. Det har Arbetsdomstolen slagit fast.

Informatören Pierre Ohlsons tjänst i Avesta-Grytnäs pastorat försvann i samband med en omorganisation. Han fick då tre erbjudanden om omplacering: en säsongsanställning som kyrkogårdsarbetare, ett föräldraledighetsvikariat som barnledare och ett sjukvikariat på halvtid som informatör som skulle ta slut innan hans egen uppsägningstid gjort det. När Pierre Ohlson tackade nej till dessa blev han uppsagd. Han tog då kontakt med Vision, som drev fallet. Nu har domen kommit och den slår fast att han gjorde rätt och att erbjudandena var oskäliga.

–De var en förolämpning. Som verksam art director och copywriter sedan 1990-talet hade det känts fel att plötsligt kratta löv på kyrkogården.

Kan få betydelse för andra

Arbetsdomstolen konstaterar också att Pierre Ohlson borde ha fått en annan tjänst som informatör/administratör, som en annan anställd med kortare anställningstid hade. Caroline Bleichner, förbundsjurist på Vision, menar detta är något som kan komma få betydelse för kommande fall.

–Att Arbetsdomstolen prövat vad som hänt om vår medlem från början erbjudits den tjänst han enligt turordningen borde ha fått kan få betydelse för andra framöver. Domslutet täpper till möjligheten att göra godtyckliga omplaceringar till tidsbegränsade tjänster av personer man vill inte vill ha kvar.

Får 180 000 i skadestånd

Arbetsdomstolen har dessutom beslutat att Avesta-Grytnäs pastorat ska betala 180 000 kronor i skadestånd till Pierre Ohlson. Men troligen kommer merparten att behöva återbetalas på grund av att skadeståndet kvittas mot utbetalningar av a-kassa.

Under tiden som rättsprocessen pågått har Pierre Ohlson utbildat sig till undersköterska. Nu ser han ser hoppfullt på framtiden.

–Men att som 50+:are kasta sig in ett helt nytt yrke gör att man känner sig som en nykläckt duvunge.

Läs mer: Fick utbildning efter förlikning i AD


Relaterade artiklar