• Stämningen till Arbetsdomstolen resulterade i att Salam Ali nu får gå en utbildning på arbetsgivaren Poseidons bekostnad.

Arbetsrätt

Fick utbildning efter förlikning i AD

3 juni 2019

För en tid sedan stämde Vision det kommunala bostadsbolaget Poseidon samt arbetsgivarorganisationen Fastigo till Arbetsdomstolen. Orsaken var att Vision ansåg att Poseidon diskriminerat husvärden Salam Ali, då 59 år, på grund av hans ålder och etniska härkomst då två nya tjänster som förvaltningstekniker skulle tillsättas.

Salam Ali kallades inte till anställningsintervju, men det gjorde däremot fyra andra personer – alla yngre och med svenskklingande namn. I de lokala tvisteförhandlingar som ägt rum har bolaget bland annat förklarat sitt agerande med att Salam Alis ansökan hade språkliga brister och innehöll ett citat från en referens som ansågs vara irrelevant. Men Vision höll inte med och hävdade att ansökan inte innehöll fler språkfel än de andra sökandens och att citatet från referensen visst var relevant.

Därför krävdes bolaget på 125 000 kronor i diskrimineringsersättning.

Men efter förhandlingar har nu bostadsbolaget och Vision nått en förlikning. Överenskommelsen innebär att arbetsgivaren ska bekosta en fem dagar lång utbildning om digitalisering i fastighetsbranschen som Salam Ali får gå under arbetstid. Han började utbildningen den 7 maj.

– Lösningen var kanske inte den jag helst hade önskat, men det blev en bra lösning utifrån omständigheterna, säger han till Tidningen Vision.

Han hoppas att utbildningen ska leda till en ny tjänst inom bolaget eller någon annanstans.

– Jag har haft samma tjänst i tjugo år och vill ha utveckling på jobbet. Det är något jag lyft fram under mina utvecklingssamtal varje år. Jag har till exempel läst en två år lång KY-utbildning till teknisk projektledare på halvfart, samtidigt som jag jobbat heltid. Jag är nyfiken som person och tycker om att lära mig nya saker, säger Salam Ali.


Relaterade artiklar