• Värmlands tingsrätt dömde på tisdagsförmiddagen två anställda vid ett HVB-hem för vållande till annans död.

Arbetsmiljö

HVB-anställda döms för pojkes död – problematiskt anser Vision

6 december 2022

Två HVB-anställda i Hagfors döms nu för vållande till annans död efter att en femårig pojke försvann och drunknade. ”Det är problematiskt att de anställda får bära det straffrättsliga ansvaret själva”, säger Matteus Canevall, förbundsjurist på Vision.

Det var sommaren 2021 som en femårig pojke hittades drunknad efter att han försvunnit från ett HVB-hem i Hagfors.

Under tisdagsförmiddagen föll domen mot de två anställda som stått åtalade. De döms för vållande till annans död och får villkorlig dom, de ska också betala skadestånd till pojkens föräldrar.

Vision: "Personal har larmat om underbemanning"

Trots att de anställda förnekat brottet som de åtalats för så anser tingsrätten att de varit oaktsamma och ser ett samband mellan det och att pojken dog.  

– Det är problematiskt att de anställda får bära det straffrättsliga ansvaret själva. Det här är en verksamhet med dokumenterade brister där personal tidigare larmat om underbemanning. IVO har också upprepade gånger riktat kritik mot hemmet, säger Matteus Canevall, förbundsjurist på Vision.

Betyder domen att det blir lättare att döma anställda på det här viset?

– Det är svårt att säga om det blir en vägledande dom. Vi hoppas inte på en utveckling där anställda ensamt åtalas när bidragande orsaker är brister i arbetsmiljön som för låg grundbemanning, säger Matteus Canevall.

Läs mer: Tuff arbetsmiljö på HVB-hemmen


Relaterade artiklar