Ge oss flexibilitet i arbetsvardagen

27 september 2021

Frihet att själv avgöra när det passar att vara på kontoret. Förmåner som underlättar livspusslet när arbetsplatsen ändå kallar. Nu försvinner pandemi-rekommendationen att jobba hemifrån.

En uppmaning som under ett och ett halvt år inneburit mer egenmakt över vardagen för många tjänstemän. Och som gett mersmak.

I det här numret har vi granskat vilka förmåner arbetsgivare erbjuder, vilka de anställda använder och vilka de egentligen vill ha. Svaret är överväldigande: Allt handlar om frihet för var och en att ordna sin vardag så att det ger så mycket livskvalitet som möjligt.

Förutom möjligheten att jobba från annan plats när arbetsuppgifterna tillåter vill vi ha hem matkassar, göra läkarbesök på arbetstid och få tid för friskvård mitt på dagen. Tid rankas högre än pengar.

Men möjligheten till mer makt över tiden är inte lika för alla. Pandemin har också blottat en klyfta. Mellan de som kan och får jobba på distans, de som kan men inte får, och de som inte kan och heller inte får. När vi nu ska återgå till det nya normala bubblar det under ytan: Kommer det att bli orättvist?

Tipset är att arbetsgivare som inte vill vara mossiga ser över sina förmåner. En förmån är inte skriven i sten. Nu kan vara ett bra läge för anställda och förtroendevalda att komma med förslag och förhandla om nya.

Fanfaaar! Nu är det dags att hylla tre personer som tagit chansen att påverka, som valt att engagera sig lite extra för en bättre arbetsmiljö. Finalisterna till Tidningen Visions utmärkelse Årets skyddsombud är utsedda. Grattis!

Nästan 50 nomineringar kom in i år. Nu har vi tre stjärnor på prispallen att inspireras av, kolla sidan 20. Vem vinner? Det avslöjar vi i nästa nummer.

Fler ledare:

"Sluta straffa de som säger ifrån"
"Den blomstertid nu kommer"
"Corona: Ett år och 150 artiklar senare"