• Linda Svahn, Susann Zettergren och Anna-Karin Juhlin är finalister i utmärkelsen Årets Skyddsombud. Vinnaren utses på skyddsombudens dag i oktober.

Årets Skyddsombud

3 finalister kvar: De kan bli Årets skyddsombud

27 september 2021

Nu har tre finalister utsetts till Tidningen Visions utmärkelse Årets skyddsombud. Grattis! På Skyddsombudens dag, 27 oktober, blir det klart vem som vinner!

LindaSvahn_ny.jpg

Linda Svahn

Ekonomiassistent på kommunala bostadsbolaget Allbohus Fastighets AB i Alvesta. Skyddsombud i 3 år.

Vad är det viktigaste du gjort som skyddsombud?

– Vi har under lång tid haft problem med ventilationen på kontoret. Flera har varit hesa och känt en dålig lukt. Efter mycket tjat öppnade man till sist upp väggen och upptäckte fukt. Jag är stolt över att jag fortsatte att lyfta fram problemet och att det visade sig att vi hade rätt.

– Jag är också väldigt stolt över skyddsronderna som jag går tillsammans med HR och arbetsgivaren. Ronderna är viktiga eftersom de på ett konkret sätt tydliggör vad som behöver förbättras i arbetsmiljön.

Hur blev du skyddsombud?
– Jag fick frågan på ett årsmöte och ­tackade ja. Det visade sig vara ett jätte­roligt uppdrag. Jag tycker om att jobba med människor och känner att jag gör skillnad.

Hur vill du att arbetslivet ska se ut i fram­tiden jämfört med i dag?

– Det viktigaste framöver är att se till att alla har en fungerande arbetsmiljö efter corona.

 

TV 06 2021_Skyddsombud03.jpg

Susann Zettergren

Arbetskonsulent på arbetsmarknadsenheten
i Örebro kommun. Skyddsombud i 4 år.

Vad är det viktigaste du gjort som skyddsombud?

– Att stötta mina kolleger under pandemin när vi jobbat hemifrån. Varje vecka har vi setts i Teams och pratat om hur vi mår, många har haft det tufft. Sedan har vi tillsammans bestämt vad jag, i min roll som skyddsombud, ska lyfta till ledningsgruppen. Att få vara en brygga mellan medarbetare och arbetsgivare är ett förtroendefullt uppdrag.

Hur blev du skyddsombud?

– När min kollega gick i pension stod vi utan skyddsombud och då blev jag det. Det här är verkligen min grej. Att få finnas där, stötta andra och se till att det blir bra förändringar i mina kollegers vardag.

Hur vill du att arbetslivet ska se ut i fram­tiden jämfört med i dag?

– Jag vill se en god samverkan mellan fack och arbetsgivare. Det är viktigt efter corona eftersom tuffa sparkrav väntas. Många får en pressad arbetssituation och då behöver fack och arbetsgivare stå nära varandra för att kunna värna om dem vi finns till för.

 

TV 06 2021_Skyddsombud02.jpg

Anna-Karin Juhlin

Biståndshandläggare inom äldreomsorgen, Västerås stad. Skyddsombud i 4 år.

Vad är det viktigaste du gjort som skyddsombud?

– Jag brinner mest för det systematiska arbetsmiljöarbetet som sker i vardagen. Såklart är det viktigt att agera om det inträffar något större, men att företräda mina kolleger i det dagliga arbetet är det största hedersuppdraget för mig. Det kan vara allt från att gå skyddsronder till att samverka med min chef
i arbetsmiljöfrågor.

Hur blev du skyddsombud?

– Jag har jobbat inom vård och omsorg i snart 30 år och vet hur illa människor kan fara på sitt arbete. Där kommer facket in som stöd och ser till att vi har en bra arbetsmiljö, speciellt om vi ska hålla i ett helt arbetsliv. Jag har alltid varit fackligt engagerad, så det var ett naturligt steg att bli skyddsombud.

Hur vill du att arbetslivet ska se ut i fram­tiden jämfört med i dag?

– Mer fokus på den psykosociala arbetsmiljön. Pandemin och distansarbetet har gjort det tydligt att det inte längre räcker med att se till att den fysiska arbetsmiljön fungerar.

Årets Skyddsombud

Årets Skyddsombud är ett pris som delas ut av Tidningen Vision på uppdrag av Visions förbundsstyrelse.

Skyddsombud, huvudskyddsombud och regionala skyddsombud som är medlemmar i Vision kan nomineras till priset. Personen ska arbeta målmedvetet och engagerat för att skapa en bra arbetsmiljö. Hen ska vara kunnig, initiativrik och ha god samarbetsförmåga.

Vinnaren utses av en jury bestående av representanter från Visions förbundsstyrelse, förbundets arbetsmiljöstrateg, Tidningen Visions chefredaktör samt en representant från Visions arbetsmiljögrupp.

Vinnaren får ett stipendium på 5 000 kronor, diplom och blommor.

Spana in vem som blev förra årets skyddsombud här! 

Vem Årets skyddsombud blir offentliggörs på skyddsombudens dag i oktober.


Relaterade artiklar