Sluta straffa de som säger ifrån

20 augusti 2021

Utskälld inför kollegorna, noll kronor i löneökning och uppmaningar att söka nytt jobb. Fyra av tio Visionare som kritiserat verksamheten upplever att de har straffats. Det är dubbelt så många som för sju år sedan.

I det här numret presenterar vi resultatet av Tidningen Visions undersökning av tystnadskultur på jobbet, som drygt tusen medlemmar i Vision har svarat på. Senast vi gjorde en liknande enkät var 2014.

Och det är en dyster läsning. Förutom att fler upplevt repressalier svarar en tredjedel att det blivit lägre i tak på jobbet de senaste tre åren och en femtedel att de drar sig för att ta upp kritik.

Den senaste tiden har Tidningen Vision och flera andra medier rapporterat om uppmärksammade fall då anställda i regioner och kommuner larmat om felaktigheter och mött motstånd från arbetsgivaren. Samtidigt hade vi fått signaler om en allt mer utbredd tystnadskultur på arbetsplatserna.

Vi bestämde oss för att undersöka hur utbredd den är. När resultatet kom var det förstås inte roligt att se att det blivit lägre i tak. Men jag reagerade ändå mest på att så pass många svarar att de upplevt repressalier.

Jag har noterat att arbetsgivarna i några av de medialt uppmärksammade fallen betalat skadestånd men inte gått med på att det förekommit repressalier. Sannolikt skulle de även avfärda flera av de medlemmar som i vår undersökning upplever att de blivit straffade. Men det spelar egentligen ingen roll. Om anställda känner att de kan råka illa ut blir de rädda och det leder i förlängning till ännu tystare arbetsplatser.

Vill vi ha arbetsplatser som slår ner på kritik, eller vill vi ha arbetsplatser som välkomnar kritiska röster och växer och utvecklas med dem?

Det är dags att vi, i alla våra olika roller, tar oss en funderare på vad vi kan göra för att stoppa den här utvecklingen. Nästa gång vi följer upp tystnadskulturen vill jag se högre takhöjd igen.

Fler ledare:
"Den blomstertid nu kommer"
"Ja, du får läcka till journalister"
"Corona: Ett år och 150 artiklar senare"