Den blomstertid nu kommer

31 maj 2021

Försommaren är här och syrenerna prunkar. Eller gör de inte det?

I takt med att vårt jordklot blir allt varmare flyttas tidpunkten då flera växter är i sitt esse. I Uppland slår syrenerna numera ut en vecka tidigare än för 50 år sedan, vissa år redan i mitten av maj, enligt SMHI.

Max 2 grader, helst inte mer än 1,5, får jordens medeltemperatur öka. Sverige har som mål att inte släppa ut mer växthusgaser än vår planet klarar av att ta upp senast 2045. Jakten på minskade utsläpp är inte längre något som berör några få. För att lyckas måste vi hjälpas åt.

I det här numret har vi träffat några av alla Visionare som på olika sätt jobbar för att minska utsläppen i Sveriges kommuner, regioner och kyrkor. Framöver kommer vi att fortsätta rapportera om vad facket gör och varför klimatet är en facklig fråga.

På Tidningen Vision ser vi också över vårt klimatavtryck. Vi trycker tidningen på Svanenmärkt papper på ett tryckeri med miljöcertifikat och använder klimatneutral brevdistribution. Men det går inte att komma ifrån att utgivning av papperstidningar ändå kostar på klimatet.

Under våren har vi gjort en läsarundersökning för att ta reda på hur ni helst vill läsa tidningen framöver och där finns ett spirande intresse för både e-tidning och nyhetsbrev. Vi kommer inte att överge papperet helt, utan göra en stegvis förflyttning. Framför oss har vi ett arbete med att ta fram digitala lösningar som är både läsvänliga och hållbara.

Tills vi fått ner våra utsläpp klimat­kompenserar vi genom fairtrademärkta utsläppskrediter via ZeroMission. De ­distribuerar spisar som inte måste eldas med ved till familjer som jobbar med kaffeproduktion i Etiopien. Spisarna minskar utsläppen av koldioxid och ­bevarar möjligheten att fortsätta för­sörja sig på kaffe. Kaffebuskar är nämligen mycket känsliga för stigande temperaturer.

Om 50 år vill jag kunna sätta mig i ­syrenbersån med en kopp kaffe och
läsa en klimatvänlig utgåva av Tidningen Vision.

Fler ledare: