• Biståndshandläggaren Ing-Marie Persson vill bo nära havet. För att kunna göra det pendlar hon tre timmar om dagen.

Förmåner

Hon önskar ett friare arbetsliv

24 september 2021

Drömmen är att slippa gå upp i ottan för att hinna logga in halv åtta. Ing-Marie Persson vill skjuta fram arbetsdagen och ta en paus mitt på dagen, och hon är inte den enda som vill ha det flexibelt. En ny undersökning från Tidningen Vision visar att flexibilitet på jobbet är drömförmånen.

Klockan fem ringer klockan på Ing-Marie Perssons nattduksbord i lägenheten i Varberg. En timme senare sitter hon i bilen på väg till jobbet som biståndshandläggare i Tranemo kommun. En och en halv timme senare är hon framme.

Ing-Marie Persson kommer ursprungligen från Dalarna, men flyttade till Varberg för tio år sedan.

– Jag längtade efter att bo nära havet.

Hon fick jobb i Tranemo kommun och trivs mycket bra med att arbeta där. Men resorna är tuffa. Särskilt när man som Ing-Marie Persson är en kvällsmänniska.

Mindre avbrott vid hemmajobb

– Jag är en sådan som hellre börjar jobba lite senare och sitter kvar lite längre. Fick jag välja helt fritt skulle jag gärna börja jobba klockan tio på morgonen, men jag skulle också vara nöjd med att börja klockan nio.

Lista: Här är de vanligaste förmånerna på jobbet

Under många år har hon pendlat. Det fick ett abrupt, men välkommet avbrott, under pandemin då hon satt hemma vid köksbordet på heltid under drygt ett och ett halvt år.

– För mig har det fungerat jättebra att jobba hemifrån. Jag får mer gjort eftersom jag inte blir avbruten lika ofta. Och så är det så klart skönt att kunna sova lite längre på morgonen, säger hon.

Hellre frihet än pengar

Men sedan omkring en månad tillbaka sitter hon på kontoret två till tre dagar i veckan. Det betyder att arbetsmaterialet får åka med i bilen mellan Varberg och Tranemo några vändor varje vecka, något som hon upplever som lite ”hattigt”. Om hon själv fick bestämma skulle hon vilja ha ett friare arbetsliv.

– Det skulle verkligen betyda mycket att kunna vara lite mer flexibel. Jag skulle till exempel gärna vilja vara ledig några timmar mitt på dagen för att ta en promenad vid havet. Och jag skulle gärna vilja ha en friskvårdstimme. Fanns det en sådan skulle jag helt klart utnyttja den. Den möjligheten skulle vara mer värd för mig än högre lön. Även om jag gärna skulle vilja ha det med, säger hon med ett skratt. 

Läs mer: Tidningen Visions undersökning visar att flexibilitet i arbetslivet är den mest eftertraktade förmånen.


Relaterade artiklar