Corona på jobbet – helt sjuka smittsiffror
20 augusti 2021
Arbetssjukdomarna har fördubblats under pandemin. Värst drabbade är kvinnor i kommuner och regioner som smittats av corona på jobbet.
Om du skadar på dig i jobbet måste arbetsgivaren anmäla det till Försäkringskassan.
Till arbetsskador räknas flera saker. Det kan vara allt från att du knäcker ryggen vid ett tungt lyft (så kallad arbetsolycka) till att arbetsbelastningen är så hög att du blir sjuk av stress (så kallad arbetssjukdom). Även olyckor till och från jobbet räknas som en arbetsskada.
Arbetssjukdomarna började öka något redan innan pandemin. Bland kvinnor har sociala och organisatoriska orsaker, så som hög arbetsbelastning, blivit vanligast på senare år.
Men sedan kom corona och då exploderade antalet arbetssjukdomar.
Ökningen 2020 var 84 procent, från 10600 till 19500 stycken.
Värst drabbade var kvinnorna, bland dem var ökningen hela 117 procent. I synnerhet blev kvinnor inom vård och social omsorg sjuka i covid-19. Bland männen var ökningen bara 27 procent.
Läs mer: Här är yrkena som är särskilt drabbade
Arbetsskador – så drabbades vi på jobbet
Totalt skedde 122500 arbetsskador år 2020. Dessa delas in i:
- Arbetssjukdomar: 19500 stycken
- Arbetsolyckor utan frånvaro: 61400 stycken (Alla typer av arbetsolyckor minskade med 9 procent under pandemin.)
- Arbetsolyckor med sjukfrånvaro: 33000 stycken (varav 1300 är smitta på grund av covid-19. I början av pandemin var det oklart hur corona skulle rapporteras.)
- Färdolyckor till och från jobbet: 8600 stycken
- Dödsfall: 24 stycken.
Källa: Arbetsmiljöverkets rapport Arbetsskador 2020
Relaterade artiklar
Ingångslön, startlön, lön på första jobbet – lista med 21 yrken
Är du nyexaminerad? Vill du veta vad du kan begära i lön på första jobbet? Vi har statistik på vad unga 18 till 29 år tjänar i 21 yrken, bland annat socialsekreterare, ingenjör, medicinsk sekreterare, och administratör. Kolla din startlön här!
Unikt team hjälper personer som vill ta sitt liv
Det handlar om liv eller död. Här får svårbehandlade patienter, som gör sig själva så illa att de riskerar att avlida, hjälp av ett tvärprofessionellt team. Följ med till avdelning 369, Sveriges första högspecialiserade vårdenhet för patienter med självskadebeteende.