• Helena Stammarnäs, LSS-samordnare och skyddsombud,säger att personal på LSS-­boenden har svårt att undvika smitta.

Coronaviruset

Allt fler anmäler coronasmitta på jobbet

22 februari 2021

I februari anmälde fler än någonsin tidigare att de fått eller riskerat att få covid-19 på jobbet, enligt Arbetsmiljöverket. LSS-boenden är särskilt utsatta.

Om du blivit smittad eller exponerats för corona på jobbet så måste arbetsgivaren anmäla det till Arbetsmiljöverket. Och nu skjuter anmälningarna i taket. Hittills i år har det gjorts över 5 100 corona-anmälningar och andra veckan i februari gjordes en toppnotering. Förra året låg siffran på 5 221.

Flest anmälningar kommer från vård- och omsorg. Äldreboenden sticker ut, men även LSS-boenden, där personer med fysiska eller psykiska funktionsvariationer bor. Anmälningarna beror ofta på att en personal har ­riskerats att smittas av en brukare eller kollega.

5168

Så många anmälningar är kopplade till corona till och med vecka 6 i år. Under 2020 gjordes totalt 5 221 anmälningar.

Flera utmaningar på LSS-boenden

Helena Stammarnäs är skyddsombud och LSS-samordnare vid ett boende i Stockholm där man flera gånger trott att smitta brutit ut men där det visat sig vara falsk alarm. Hon är inte förvånad över att många anmälningar kommer från LSS-boenden.

– En svårighet inom LSS är att det inte finns någonstans att flytta en person som blivit lindrigt sjuk i covid. Den får inte bo på en gruppbostad med andra sjuka utan ska vårdas i hemmet. Det innebär att flera i personalen exponeras för smitta, säger hon.

Ett annat problem är att personer med kognitiva svårigheter kan ha svårt att förstå att de måste stanna i sin bostad vid sjukdom. Därför måste personal alltid finnas på plats, och därmed ökar risken för smitta.

Många anmälningar från i höstas

Ulrika Scholander, sektionschef vid Arbetsmiljöverket, ser flera orsaker till att anmälningarna ökat så mycket. Dels har det blivit lättare att testa sig vilket gör att det är enklare att se om man blivit smittad på jobbet. Dels har myndigheten nyligen förtydligat informationen på hemsidan om att arbetsgivare är skyldiga att anmäla samt att de bör anmäla även retroaktivt.

– Många anmälningar som kommer in nu rör händelser som skedde i höstas, säger Ulrika Scholander.


Relaterade artiklar