• En pandemi är inget hinder för att människor över hela planeten ska förenas och dansa. Så här skriver dansgruppen i Angola, som drog igång initiativet Jerusalema dance challenge, på sin Facebooksida: ”Vi är glada över att få sprida dansglädje till hela världen genom denna underbara dans, tack för att ni gillar vårt arbete”. Bilden ovan till höger är från socialtjänsten i Karlstad som hakat på initiativet.

Trender

Jerusalema får världen att dansa

22 mars 2021

Vad har schweizisk polis och sydafrikanska tonåringar gemensamt med en medicinsk sekreterare i Lund och socialsekreterare i Karlstad? Den virala dansen Jerusalema dance challenge. Häng på!

Det började i februari förra året när en dansgrupp i Angola spelade in en video med sig själva när de dansade till låten Jerusalema och samtidigt åt lunch. Videon laddades upp på sociala medier och det dröjde inte länge förrän det blev en viral hit.

Kolleger på arbetsplatser runt om i världen har sedan dess gjort sina egna Jerusalema-videos där de härmar koreografin från ursprungsversionen och lägger till egna kreativa inslag där de bjuder på sig själva och vågar vara fåniga.

Dansutmaningen ses av många som ett sätt att sprida glädje trots att vi befinner oss mitt i en pandemi, och kanske är det just det som gjort att initiativet spridit sig. För vem behöver inte en extra dos av skratt och känslan av gemenskap i dessa tider?

Socialsekreterare skakar loss

En av filmerna kommer från socialtjänsten i Karlstads kommun. När Frida Malmén, ärendehandledare på enheten för utredning unga vuxna, kom med förslaget till sina drygt 20 kolleger så hakade alla på.

Alt-textFrida Malmén.– Vi blev faktiskt utmanade av en annan enhet att hitta på något roligt. Jag hade då sett massa Jerusalema-klipp och blivit inspirerad, säger Frida Malmén och fortsätter:

– Vi har en sådan härlig arbetsgrupp som brukar hitta på tokigheter. Exempelvis har vi kontorsstols-race varje år. Men allt har fått ställas in på grund av pandemin, så vi behövde komma på något nytt för att få ihop oss som gäng. Det är så viktigt att ha högt i tak och ha roligt ihop på jobbet, säger hon.

I videon syns socialsekreterare som dansar i kopiatorsrummet, i hissar, korridorer och på gångbanor täckta i snö.

Bakom filmkameran står Elsa Flodell, socialsekreterare. Hon är också den som klippte också ihop allt.

Alt-textElsa Flodell.– Det var riktigt kul att göra detta. Vi filmade under pauser och på lunchen och det blev ett skönt avbrott i vardagen. Vi har många tunga ärenden just nu på grund av corona, och att få ha kul och skratta ihop på jobbet blev därför extra värdefullt, säger Elsa Flodell.

Läs mer: Medicinsk sekreterare filmar dansande kolleger

Så gör du

För den som själv vill dra ihop ett gäng och göra en variant av Jerusalema-dansen så är tröskeln liten. Ursprungsversionen från Angola – med de speciella dansstegen – hittar du i listan här nedan.

Leta sedan rätt på någon som vill hålla en mobilkamera, ställ upp er på led och börja filma. Och kom ihåg att ju mer roliga upptåg desto bättre. De angolanska dansarna håller i sina mattallrikar, nunnor i Spanien dansar loss på motionscyklar och socialsekreterarna i Karlstad bjuder på en klassisk ”kopiera sitt ansikte i kopiatorn”-scen. Lycka till!

3 andra internetfenomen:

  1. Flossa: För några år sedan var flossa inne. Sväng armarna från sida till sida, ömsom framför och ömsom bakom kroppen. Sväng samtidigt höfterna från sida till sida. 
  2. Ice bucket challenge: Drog igång runt 2014. Folk filmade när de fick en hink med isvatten över huvudet. Syftet var att uppmärksamma sjukdomen ALS.
  3. Harlem shake: Började 2013. Går ut på att en person dansar ensam och sen börjar alla skaka loss en bit in i låten Harlem shake.

Spana in Jerusalema-videos här:

Socialtjänsten i Karlstad:

Originalvideon med dansarna från Angola:

Nunnor i Spanien:

Irländsk polis:

Öron-, nästa-, hals-mottagningen i Lund:

Personal på tysk flygplats:

Ett soligt Kuba:

Imponerande breakdance från Sydafrika:

Folktandvården i Härnösand:

Låten som alla använder är Jerusalema av sydafrikanska musikern Master KG, sjunger gör Nomcebo:


Relaterade artiklar